Home : Technische termen : Analoge definitie

Analoog

Analoog is een bijvoeglijk naamwoord dat een continue meting of transmissie van een signaal beschrijft. Het staat vaak tegenover digitaal, dat is hoe computers gegevens opslaan en verwerken met enen en nullen.

Terwijl computers digitale apparaten zijn, zijn mensen analoog. Alles wat we waarnemen, zoals wat we zien en horen, is een voortdurende overdracht van informatie naar onze zintuigen. Deze continue stroom van invoer wordt niet geschat, maar door onze hersenen ontvangen en verwerkt als analoge gegevens.

Analoge versus digitale apparatuur

Hoewel we in een tijdperk leven dat het 'digitale tijdperk' wordt genoemd, bestaan ​​er nog steeds veel analoge apparaten. Een draaitafel (of platenspeler) is bijvoorbeeld een analoog apparaat, omdat de naald continu de hobbels en groeven op een plaat leest. Omgekeerd, een CD Speler is digitaal aangezien het leest binair gegevens die een audiosignaal vertegenwoordigen. Een thermometer die de temperatuur weergeeft met behulp van een kwikniveau of naald wordt als analoog beschouwd, terwijl een thermometer die de temperatuur op een scherm weergeeft, digitaal is.

Digitale audio / video-apparatuur en softwareprogramma's benaderen audio- of videosignalen met behulp van een proces dat wordt genoemd bemonstering. Hoewel ze een analoog signaal meerdere duizenden keren per seconde kunnen "samplen", is de digitale versie nog steeds een schatting. Het analoge signaal heeft een oneindig aantal datapunten en is daarom nauwkeuriger dan een digitaal.

Hoewel analoge gegevens voordelen hebben, zijn digitale gegevens veel eenvoudiger te beheren en te bewerken. Omdat computers alleen digitale gegevens verwerken, wordt de meeste informatie tegenwoordig digitaal opgeslagen. Digitale gegevens zijn ook eenvoudiger te dupliceren en te bewaren. Een exacte kopie van een CD of harde schijf kan steeds opnieuw worden gemaakt, terwijl het kopiëren van een analoge band uiteindelijk de kwaliteit verslechtert.

Conversie tussen analoog en digitaal

Het is mogelijk om analoge gegevens naar digitaal te converteren en vice versa. U kunt bijvoorbeeld een analoog-naar-digitaal converter gebruiken (ADC), om analoge VHS-banden om te zetten in digitale films die op uw kunnen worden afgespeeld PC. Evenzo kunnen digitale audiogegevens worden geconverteerd naar een analoog signaal dat via een luidspreker kan worden afgespeeld. Dit wordt gedaan met een digitaal-naar-analoog converter (DAC), die aanwezig kan zijn op het afspeelapparaat (zoals een computer) of de luidspreker.

NOTITIE: Als een luidspreker een digitale ingang ontvangt (zoals een USB or Toslink verbinding), moet het een ingebouwde DAC gebruiken om het signaal naar analoog te converteren. Als het een analoge ingang ontvangt, zoals een 1/8 "audiokabel, RCA-aansluiting of luidsprekerkabel, kan het analoge signaal rechtstreeks via de luidspreker worden uitgevoerd.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Analoog. Het legt in computerterminologie uit wat analoog betekent en een van de vele technische termen is in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze analoge definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.