Home : Softwarevoorwaarden : App-definitie

app

App staat voor "toepassing, 'wat hetzelfde is als een softwareprogramma. Hoewel een app mogelijk verwijst naar een programma voor alle hardware platform, wordt het meestal gebruikt om programma's voor mobiele apparaten te beschrijven, zoals smartphones en tabletten.

De term 'app' werd gepopulariseerd door Appel toen het bedrijf de "App Store" creëerde in 2008, een jaar na de eerste iPhone werd uitgebracht. Naarmate de iPhone en App Store in populariteit groeiden, werd de term 'app' de standaardmanier om naar mobiele applicaties te verwijzen. Programma's voor Android en Windows Phone worden nu ook "apps" genoemd.

In tegenstelling tot traditionele applicaties PCs (vaak 'desktop-applicaties' genoemd), kunnen mobiele apps alleen worden verkregen door downloaden ze van een online app store. De meeste apparaten automatisch installeren apps die worden gedownload, waardoor een naadloos installatieproces voor de gebruiker ontstaat. Sommige apps zijn gratis, terwijl andere moeten worden gekocht. Mobiele apps zijn echter meestal veel goedkoper dan pc-applicaties en veel zijn beschikbaar voor slechts 99 cent. In feite zijn de meeste betaalde apps minder dan $ 10.

Een deel van de reden dat mobiele apps goedkoper zijn dan desktop-applicaties, is omdat ze vaak minder geavanceerd zijn en minder middelen nodig hebben om zich te ontwikkelen. Apps zijn beperkt tot de mogelijkheden van het mobiele besturingssysteem (zoals iOS of Android) en bieden daarom mogelijk niet zoveel functionaliteit als een desktopprogramma. Bijvoorbeeld een tekstverwerker voor Android heeft waarschijnlijk aanzienlijk minder functies dan een tekstverwerkingsprogramma voor Windows. De meeste apps zijn ontworpen om klein, snel en gemakkelijk te gebruiken te zijn. In tegenstelling tot desktop-applicaties, zijn apps bedoeld om onderweg te gebruiken en zijn ze ontwikkeld in het voordeel van een kleine touchscreen interface.

NOTITIE: Apple heeft de Mac App Store uitgebracht in januari 2011, die downloadbare applicaties biedt voor Mac OS X. In dit geval verwijst de term "app" naar desktop-applicaties.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van de app. Het verklaart in computerterminologie wat App betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze App-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.