Home : Technische termen : ASCII-definitie

ASCII

Staat voor "American Standard Code for Information Interchange." ASCII tekencodering biedt een standaard manier om te vertegenwoordigen tekens met behulp van numerieke codes. Deze omvatten Engelse hoofdletters en kleine letters, cijfers en leestekens.

ASCII gebruikt 7 stukjes om elk karakter te vertegenwoordigen. Een hoofdletter "T" wordt bijvoorbeeld voorgesteld door het getal 84 en een kleine "t" wordt voorgesteld door 116. Andere toetsenbord sleutels worden ook toegewezen aan standaard ASCII-waarden. De Escape-toets (ESC) wordt bijvoorbeeld weergegeven als 27 en de Delete-toets (DEL) wordt weergegeven als 32. ASCII-codes kunnen ook worden weergegeven als hexadecimaal waarden in plaats van de hierboven vermelde decimale getallen. De ASCII-waarde van de Escape-toets in hexadecimaal is bijvoorbeeld "1B" en de hexadecimale waarde van de Delete-sleutel is "7F".

Omdat ASCII 7 bits gebruikt, ondersteunt het slechts 2 ^ 7 of 128 waarden. Daarom is de standaard ASCII-tekenset beperkt tot 128 tekens. Hoewel dit voldoende is om alle standaard Engelse letters, cijfers en leestekens te vertegenwoordigen, is het niet voldoende om alle speciale tekens of tekens uit andere talen weer te geven. Zelfs Extended ASCII, die 8 bit-waarden of 256 tekens ondersteunt, bevat niet voldoende tekens om alle talen nauwkeurig weer te geven. Daarom worden andere tekensets, zoals Latin-1 (ISO-8859-1), UTF-8 en UTF-16 vaak gebruikt voor documenten en webpagina's waarvoor meer tekens nodig zijn.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van ASCII. Het verklaart in computerterminologie wat ASCII betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze ASCII-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.