Home : Softwarevoorwaarden : ASO definitie

ASO

Staat voor "App Store-optimalisatie". ASO is het proces van het optimaliseren van de lijst van een app in een online app store, zoals Apple's App Store, de Microsoft Store of Google Play. Het is vergelijkbaar met zoekmachineoptimalisatie (SEO) maar is gericht op apps in plaats van websites.

Het doel van ASO is om de zichtbaarheid van een app in een app store te verbeteren. Een van de beste manieren waarop een app bekendheid kan krijgen, is door hoog te scoren in de zoekresultaten voor specifieke trefwoorden. De ontwikkelaar van een racegame kan bijvoorbeeld proberen de app in de topresultaten te laten verschijnen voor zoekopdrachten zoals 'racen', 'auto's' en 'racegames'. De ontwikkelaar van een fotobewerkingsapp wil misschien dat de app hoog scoort voor zoekopdrachten zoals 'foto's', 'foto-editor' en 'beeldaanpassing'.

Hoewel ASO misschien eenvoudig lijkt, concurreren er vaak honderden of zelfs duizenden apps om dezelfde toppositie. Bovendien gebruikt elke app store een andere alogorithm, vergelijkbaar met een web zoekmachines). De algoritmen worden regelmatig bijgewerkt, waardoor ASO een doorlopend proces is.

Basic optimalisatiestrategieën voor de app store zijn onder meer:

  1. Een beschrijvende app-naam of titel kiezen
  2. Een nauwkeurige en nuttige app-beschrijving publiceren in de app store
  3. De juiste zoekwoorden selecteren voor de app store-vermelding
  4. Biedt handige en aantrekkelijke screenshots

Meer opties ASO-strategieën die mogelijk meer tijd nodig hebben om te implementeren, zijn onder meer:

  1. Een groot gebruikersbestand opbouwen, waardoor de populariteit van de app toeneemt
  2. Het genereren van een groot aantal positieve beoordelingen en recensies
  3. Andere websites of apps linken naar de app-lijst
  4. Ervoor zorgen dat de app up-to-date en stabiel is.

In sommige app-winkels kunnen ontwikkelaars hun apps in de winkel adverteren. Net als bij betaalde zoekadvertenties biedt dit ontwikkelaars een alternatieve manier om de zichtbaarheid van hun app te verbeteren door te betalen voor een topzoekresultaat. Betaalde plaatsing is geen 'organische ASO', maar wordt vaak gebruikt om de app te stimuleren downloads, vooral wanneer een nieuwe app wordt gestart.

NOTITIE: ASO kan ook proberen de positie van een app in het gedeelte Bladeren van een app store te verbeteren. Als een app bijvoorbeeld wordt vermeld als aanbevolen of trending, kan dit de zichtbaarheid van de app en het aantal downloads aanzienlijk verhogen.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van ASO. Het verklaart in computerterminologie wat ASO betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze ASO-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.