Home : Internet voorwaarden : ASP-definitie

ASP

ASP heeft twee verschillende betekenissen in de IT wereld: 1) Application Service Provider en 2) Active Server-pagina.

1) Aanbiedingsserviceprovider

Een Application Service Provider is een bedrijf of organisatie die software levert toepassingen aan klanten over de Internet. Deze op internet gebaseerde applicaties worden ook wel 'software as a service' genoemd (SaaS) en worden vaak beschikbaar gesteld op basis van een abonnement. Dit betekent dat ASP-klanten vaak een maandelijks bedrag betalen om de software te gebruiken, in plaats van een traditionele softwarelicentie te kopen. Sommige SaaS-applicaties zijn toegankelijk via een web browser, terwijl anderen werken via een eigen beveiligde port.

2) Actieve serverpagina

Een Active Server-pagina, meestal een "ASP-pagina" genoemd, is een webpagina dat kan bevatten scripts evenals standaard HTML. De scripts worden verwerkt door een ASP tolk op de webserver elke keer dat de pagina door een bezoeker wordt geopend. Omdat de inhoud van een ASP-pagina direct kan worden gegenereerd, worden ASP-pagina's vaak gebruikt voor het maken dynamische websites.

ASP is vergelijkbaar met andere scriptplatforms, zoals PHP en JSP, maar ondersteunt meerdere programmeertalen. Hoewel de standaard ASP-taal VBScript is, kunnen ASP-pagina's ook andere programmeertalen bevatten, zoals C # en JavaScript. Alternatieve talen moeten echter vóór de scriptcode worden gedefinieerd met behulp van de volgende verklaring:

<%@ Page Language="C#"%>

ASP-pagina's maken deel uit van de ASP.NET webtoepassingsraamwerk ontwikkeld door Microsoft. Daarom worden ASP-pagina's meestal gevonden op Windows-gebaseerde webservers waarop Microsoft Internet Information Services of IIS wordt uitgevoerd. U kunt zien of u toegang hebt tot een ASP-pagina in uw browser als de URL heeft een ".asp" of ".aspx" achtervoegsel.

Bestandsextensies: .ASP, ASPX

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van ASP. Het verklaart in computerterminologie wat ASP betekent en is een van de vele internettermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze ASP-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.