Home : file Formats : Bitmap-definitie

Bitmap

Een bitmap (of rasterafbeelding) Is digitaal afbeelding bestaat uit een Matrix van stippen. Wanneer bekeken op 100%, komt elke stip overeen met een individu pixel op een display. In een standaard bitmapafbeelding kan aan elke stip een andere kleur worden toegewezen. Samen kunnen deze stippen worden gebruikt om elk type rechthoekige afbeelding weer te geven.

Er zijn verschillende bitmap bestandsformaten. Het standaard, niet-gecomprimeerde bitmapformaat wordt ook wel het 'BMP"of het apparaatonafhankelijke bitmapformaat (DIB). Het bevat een koptekst die de grootte van de afbeelding en het aantal kleuren dat de afbeelding mag bevatten, en een lijst met pixels met hun bijbehorende kleuren. Dit eenvoudige, universele afbeeldingsformaat kan op bijna iedereen worden herkend platforms, maar is niet erg efficiënt, vooral voor grote afbeeldingen.

Andere bitmapafbeeldingsindelingen, zoals JPEG, GIFbeheren en PNG, compressie opnemen algoritmen om de bestandsgrootte te verkleinen. Elk formaat gebruikt een ander type compressie, maar ze vertegenwoordigen allemaal een afbeelding als een raster van pixels. Gecomprimeerde bitmaps zijn aanzienlijk kleiner dan niet-gecomprimeerde BMP-bestanden en kunnen zijn gedownload sneller. Daarom zijn de meeste afbeeldingen die u op internet ziet gecomprimeerde bitmaps.

Als u inzoomt op een bitmapafbeelding, ongeacht de bestandsindeling, ziet deze er blokkerig uit omdat elke stip meer dan één pixel in beslag neemt. Daarom zien bitmapafbeeldingen er wazig uit als ze worden vergroot. Vectorafbeeldingenaan de andere kant, zijn samengesteld uit paden in plaats van punten, en kunnen worden geschaald zonder de kwaliteit van de afbeelding te verminderen.

Bestandsextensies: . BMP, .dib

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Bitmap. Het legt in computerterminologie uit wat Bitmap betekent en is een van de vele bestandsindelingstermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze bitmapdefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.