Home : Technische termen : Definitie opstartvolgorde

Opstartprocedure

Elke keer een computer start op, het doorloopt een eerste reeks processen. Deze reeks gebeurtenissen wordt toepasselijk een "opstartvolgorde" genoemd. Tijdens de opstartprocedure activeert de computer de benodigde hardware componenten en laadt de juiste software zodat een gebruiker met de machine kan communiceren.

De opstartvolgorde begint met toegang tot die van de computer BIOS op Windows-pc's of het systeem ROM op een Macintosh. Het BIOS en ROM bevatten basisinstructies die de computer vertellen hoe op te starten. Deze instructies worden vervolgens doorgegeven aan de computer CPU, die begint met het laden van informatie in het systeem RAM. Eenmaal geldig bootdisk of als de opstartschijf wordt gevonden, begint de computer met het laden van de besturingssysteem in het systeemgeheugen. Nadat het besturingssysteem is geladen, is de computer klaar voor gebruik.

De opstartvolgorde kan enkele seconden tot enkele minuten duren, afhankelijk van de configuratie van de computer. Als het systeem opstart vanaf een CD or DVD, kan de opstarttijd aanzienlijk langer zijn dan wanneer de computer wordt opgestart vanaf een harde schijf. Als uw computer onverwacht werd uitgeschakeld, kan de opstarttijd toenemen, omdat het systeem mogelijk extra controles uitvoert om te controleren of alles in orde is.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Boot Sequence. Het verklaart in computerterminologie wat Boot Sequence betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Boot Sequence-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.