Home : Technische termen : Cache-definitie

cache

Cache, die wordt uitgesproken als "contant" (niet "catch" of "cashay"), slaat recent gebruikte informatie op zodat deze op een later tijdstip snel toegankelijk is. Computers bevatten verschillende soorten caching om efficiënter te werken, waardoor de prestaties worden verbeterd. Veel voorkomende soorten caches zijn browser cache, schijfcache, geheugen cache, en processor cache.

  1. Browser cache - De meeste webbrowsers cachen webpagina gegevens door verzuim. Wanneer u bijvoorbeeld een webpagina bezoekt, kan de browser de cache opslaan HTML, afbeeldingen en andere CSS or JavaScript bestanden waarnaar door de pagina wordt verwezen. Wanneer u door andere pagina's op de site bladert die dezelfde afbeeldingen, CSS of JavaScript gebruiken, hoeft uw browser de bestanden niet opnieuw te downloaden. In plaats daarvan kan de browser ze eenvoudig uit de cache laden, die op uw lokale harde schijf wordt opgeslagen.
  2. Geheugencache - Wanneer een toepassing actief is, kan het bepaalde gegevens in het systeemgeheugen opslaan, of RAM. Als u bijvoorbeeld aan een videoproject werkt, kan de video-editor specifieke videoclips en audiotracks van de harde schijf in RAM laden. Omdat RAM veel sneller toegankelijk is dan een harde schijf, vermindert dit vertraging bij het importeren en bewerken van bestanden.
  3. Schijfcache - Meest HDDs en SSD's bevatten een kleine hoeveelheid RAM die als schijfcache dient. Een typische schijfcache voor een 1 terabyte harde schijf is 32 megabytes, terwijl een 2 TB harde schijf mogelijk een 64 MB cache heeft. Deze kleine hoeveelheid RAM kan een groot verschil maken in de prestaties van de schijf. Wanneer u bijvoorbeeld een opent map met een groot aantal bestanden, kunnen de verwijzingen naar de bestanden automatisch worden opgeslagen in de schijfcache. De volgende keer dat u de map opent, wordt de lijst met bestanden mogelijk onmiddellijk geladen in plaats van dat het enkele seconden duurt voordat wordt weergegeven.
  4. Processor cache - Processorcaches zijn zelfs kleiner dan schijfcaches. De reden hiervoor is dat een processorcache kleine gegevensblokken bevat, zoals veelgebruikte instructies, die snel toegankelijk zijn voor de CPU. Moderne processors bevatten vaak een L1-cache die zich direct naast de processor bevindt en een L2-cache die iets verder weg is. De L1-cache is de kleinste (ongeveer 64 KB), terwijl de L2-cache ongeveer 2 MB groot kan zijn. Sommige high-end processors bevatten zelfs een L3-cache, die groter is dan de L2-cache. Wanneer een processor toegang heeft tot gegevens uit caches op een hoger niveau, kan deze de gegevens ook verplaatsen naar de cache op een lager niveau voor de volgende keer snellere toegang.

De meeste caching gebeurt op de achtergrond, dus je zult niet eens merken dat het gebeurt. In feite is de enige van de bovenstaande caches die u kunt bedienen de browsercache. U kunt uw browservoorkeuren openen om de cache-instellingen te bekijken en de grootte van uw browsercache te wijzigen of de cache indien nodig leegmaken.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Cache. Het verklaart in computerterminologie wat Cache betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Cache-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.