Home : Hardware voorwaarden : CMOS-definitie

CMOS

Staat voor "Complementary Metal Oxide Semiconductor." Het is een technologie die wordt gebruikt om te produceren geïntegreerde schakelingen. CMOS-circuits zijn te vinden in verschillende soorten elektronische componenten, waaronder microprocessors, batterijen en digitale camera beeldsensoren.

De "MOS" in CMOS verwijst naar de transistoren in een CMOS-component, MOSFET's genoemd (veldeffecttransistoren met metaaloxide-halfgeleider). Het "metalen" deel van de naam is een beetje misleidend, omdat moderne MOSFET's vaak polysilicium gebruiken in plaats van aluminium als geleidend materiaal. Elke MOSFET bevat twee terminals ("source" en "drain") en een gate, die is geïsoleerd van het lichaam van de transistor. Wanneer voldoende spanning wordt aangelegd tussen de poort en het lichaam, kunnen elektronen stromen tussen de bron- en afvoeraansluitingen.

Het "complementaire" deel van CMOS verwijst naar de twee verschillende soorten halfgeleiders die elke transistor bevat - N-type en P-type. N-type halfgeleiders hebben een grotere concentratie elektronen dan gaten, of plaatsen waar een elektron zou kunnen bestaan. P-type halfgeleiders hebben een grotere concentratie gaten dan elektronen. Deze twee halfgeleiders werken samen en kunnen zich vormen logische poorten gebaseerd op hoe de circuit is ontworpen.

CMOS voordelen

CMOS-transistoren staan ​​bekend om hun efficiënte gebruik van elektrische stroom. Ze vereisen geen elektrische stroom behalve wanneer ze van de ene toestand naar de andere veranderen. Bovendien werken de complementaire halfgeleiders samen om de uitgang Spanning. Het resultaat is een ontwerp met laag vermogen dat minimale warmte afgeeft. Om deze reden hebben CMOS-transistors andere eerdere ontwerpen vervangen (zoals CCD's in camerasensoren) en gebruikt in de meeste moderne processors.

NOTITIE: CMOS-geheugen in een computer is een type niet-vluchtig RAM (NVRAM) dat wordt opgeslagen BIOS instellingen en datum / tijd-informatie.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van CMOS. Het verklaart in computerterminologie wat CMOS betekent en is een van de vele hardwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze CMOS-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.