Home : Technische termen : CMYK-definitie

CMYK

Staat voor "Cyaan Magenta Geel Zwart." Dit zijn de vier basiskleuren die worden gebruikt voor het afdrukken van kleurenafbeeldingen. in tegenstelling tot RGB (rood, groen, blauw), die wordt gebruikt voor het maken van afbeeldingen op uw computerscherm, zijn CMYK-kleuren "subtractief". Dit betekent dat de kleuren donkerder worden naarmate je ze samenvoegt. Omdat RGB-kleuren worden gebruikt voor licht, niet voor pigmenten, worden de kleuren helderder naarmate u ze combineert of verhoogt u de intensiteit.

Technisch gezien zou het toevoegen van gelijke hoeveelheden zuiver cyaan, magenta en geel zwart moeten produceren. Vanwege onzuiverheden in de inkten is het echter moeilijk om echt zwart te maken door de kleuren samen te voegen. Dit is de reden waarom zwarte (K) inkt meestal wordt meegeleverd met de drie andere kleuren. De letter "K" wordt gebruikt om verwarring met blauw in RGB te voorkomen.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van CMYK. Het verklaart in computerterminologie wat CMYK betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze CMYK-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.