Home : Softwarevoorwaarden : Compiler Definitie

Compiler

Een compiler is een softwareprogramma dat gecompileerd programma broncode bestanden in een uitvoerbaar programma. Het is opgenomen als onderdeel van de geïntegreerde ontwikkelomgeving IDE met de meeste programmeringssoftwarepakketten.

De compiler neemt broncodebestanden die zijn geschreven in een taal op hoog niveau, zoals C, BASICof Javaen compileert de code in een taal op laag niveau, zoals machinecode of merkcode. Deze code is gemaakt voor een specifiek processortype, zoals Intel Pentium of PowerPC. Het programma kan vervolgens worden herkend door de processor en worden uitgevoerd vanaf de besturingssysteem.

Nadat een compiler broncodebestanden in een programma heeft gecompileerd, kan het programma niet worden gewijzigd. Daarom moeten wijzigingen in de broncode worden aangebracht en moet het programma opnieuw worden gecompileerd. Gelukkig kunnen de meeste moderne compilers detecteren welke wijzigingen zijn aangebracht en hoeven ze alleen de gewijzigde bestanden opnieuw te compileren, wat programmeurs veel tijd bespaart. Dit kan ertoe bijdragen dat programmeurs de werkweken van 100 uur vóór projectdeadlines kunnen verminderen tot ongeveer 90 of zo.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Compiler. Het verklaart in computerterminologie wat Compiler betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Compiler-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.