Home : Technische termen : Definitie van datamining

Data Mining

Datamining is het analyseren van grote hoeveelheden datum om patronen en andere informatie te ontdekken. Het wordt meestal uitgevoerd op databanken, die gegevens opslaan in een gestructureerd formaat. Door grote hoeveelheden gegevens te "minen", kan verborgen informatie worden ontdekt en voor andere doeleinden worden gebruikt.

Voorbeelden van datamining

Een creditcardbedrijf kan datamining gebruiken om meer te weten te komen over het koopgedrag van zijn leden. Door aankopen van kaarthouders in de Verenigde Staten te analyseren, kan het bedrijf winkelgewoonten ontdekken voor verschillende demografische gegevens, zoals leeftijd, ras en locatie. Deze informatie kan nuttig zijn bij het aanbieden van individuele promoties. Dezelfde gegevens kunnen ook winkelpatronen in verschillende regio's van het land onthullen. Deze informatie kan waardevol zijn voor bedrijven die willen adverteren of bedrijven willen starten in specifieke staten.

Online diensten, zoals Google en Facebook, ontginnen enorme hoeveelheden gegevens om hun gebruikers gerichte inhoud en advertenties te bieden. Google kan bijvoorbeeld de zoekopdracht analyseren queries om populaire zoekopdrachten voor bepaalde gebieden te ontdekken en deze naar de top van de lijst voor automatisch aanvullen te verplaatsen (de suggesties die worden weergegeven terwijl u typt). Door gebruikersactiviteitsgegevens te minen, kan Facebook populaire onderwerpen uit verschillende leeftijdsgroepen ontdekken en gerichte advertenties aanbieden op basis van deze informatie.

Hoewel datamining vaak wordt gebruikt voor marketingdoeleinden, heeft het ook vele andere toepassingen. Bedrijven in de gezondheidszorg kunnen bijvoorbeeld datamining gebruiken om verbanden tussen bepaalde genen en ziekten te ontdekken. Weerbedrijven kunnen gegevens mijnen om weerpatronen te ontdekken die kunnen helpen bij het voorspellen van toekomstige meteorologische gebeurtenissen. Instellingen voor verkeersbeheer kunnen automobielgegevens ontginnen om toekomstige verkeersniveaus te voorspellen en geschikte plannen voor snelwegen en straten maken.

Vereisten voor datamining

Datamining vereist twee dingen - veel data en veel rekenkracht. Hoe overzichtelijker de gegevens, hoe gemakkelijker het is om ze te ontginnen voor nuttige informatie. Daarom is het belangrijk voor elke organisatie die zich bezig wil houden met datamining om proactief te zijn bij het selecteren van welke gegevens moeten worden vastgelegd en hoe deze moeten worden opgeslagen. Als het gaat om het minen van de gegevens, supercomputers en computerclusters kan worden gebruikt om te verwerken petabytes Van de gegevens.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van datamining. Het verklaart in computerterminologie wat Data Mining betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van Datamining nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.