Home : Technische termen : Digitale definitie

Digitaal

Digitale informatie wordt opgeslagen met behulp van een reeks enen en nullen. Computers zijn digitale machines omdat ze alleen informatie kunnen lezen als aan of uit - 1 of 0. Deze berekeningsmethode, ook bekend als het binaire systeem, lijkt misschien nogal simplistisch, maar kan worden gebruikt om ongelooflijke hoeveelheden gegevens weer te geven. Cd's en dvd's kunnen worden gebruikt om geluid en video van hoge kwaliteit op te slaan en af ​​te spelen, ook al bestaan ​​ze volledig uit enen en nullen.

In tegenstelling tot computers nemen mensen informatie waar in analoog. We vangen auditieve en visuele signalen op als een continue stroom. Digitale apparaten daarentegen schatten deze informatie met enen en nullen. De snelheid van deze schatting, de "bemonsteringssnelheid" genoemd, gecombineerd met de hoeveelheid informatie die in elk monster is opgenomen (de bitdiepte), bepaalt hoe nauwkeurig de digitale schatting is.

Een typisch CD-audiotrack wordt bijvoorbeeld gesampled met 44.1 KHz (44,100 samples per seconde) met een bitdiepte van 16 bits. Dit biedt een hoogwaardige schatting van een analoog audiosignaal dat realistisch klinkt voor het menselijk oor. Een audio-indeling van hogere kwaliteit, zoals een dvd-audiodisc, kan echter worden gesampled op 96 KHz en een bitdiepte van 24 bits hebben. Hetzelfde nummer dat op beide schijven wordt afgespeeld, klinkt soepeler en dynamischer op de dvd-audiodisc.

Aangezien digitale informatie alleen analoge gegevens schat, is een analoog signaal eigenlijk nauwkeuriger dan een digitaal signaal. Computers werken echter alleen met digitale informatie, dus het is logischer om gegevens digitaal op te slaan. In tegenstelling tot analoge gegevens, kan digitale informatie ook worden gekopieerd, bewerkt en verplaatst zonder kwaliteitsverlies. Vanwege de voordelen die digitale informatie biedt, is het de meest gebruikelijke manier geworden om gegevens op te slaan en te lezen.

Bekijk de voor meer informatie over analoge en digitale technologie Helpcentrum-artikel.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Digitaal. Het verklaart in computerterminologie wat Digital betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze digitale definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.