DKIM

Wat is DKIM

DKIM (DomainKeys Identified Mail) is een type technologie voor e-mailverificatie die helpt beschermen tegen e-mailspoofing. Het werkt door het toevoegen van een digitale handtekening aan e-mails die vanaf een domein worden verzonden om te verifiëren dat de e-mail legitiem is en geen phishing-poging. DKIM wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat e-mails die vanaf een bepaald domein worden verzonden door andere mailservers worden geaccepteerd.

Hoe werkt DKIM

DKIM werkt door het toevoegen van een digitale handtekening aan een e-mail bericht die wordt gebruikt om de identiteit van de afzender te verifiëren. De handtekening wordt toegevoegd aan de header van het bericht en wordt gebruikt om te verifiëren dat de e-mail echt van de afzender afkomstig is en op geen enkele manier is gewijzigd.

Wat doet DKIM

DKIM helpt beschermen tegen e-mail spoofing door de identiteit van de afzender te verifiëren. Dit helpt ervoor te zorgen dat e-mailberichten die vanaf een bepaald domein worden verzonden, door andere mailservers worden geaccepteerd. DKIM helpt ook de hoeveelheid spam en phishing e-mails te verminderen.

Wat is het verschil tussen DKIM en SPF?

DKIM en SPF (Sender Policy Framework) zijn beide soorten e-mail verificatie technologieën. DKIM is echter veiliger omdat het gebruik maakt van een digitale handtekening. SPF verifieert de identiteit van de afzender door te kijken naar het IP-adres van de afzender.

Hoe stelt u DKIM in?

Het instellen van DKIM gebeurt via uw domeinnaamregistrator of webhosting provider. U moet een DKIM sleutel genereren en deze toevoegen aan uw DNS records. Zodra dit is gebeurd, kunt u DKIM gebruiken om e-mails die vanaf uw domein worden verzonden te verifiëren.

Wat zijn de voordelen van DKIM

Het gebruik van DKIM biedt een aantal voordelen, zoals het verminderen van spam en phishing e-mails, het verifiëren dat e-mails verzonden vanaf een bepaald domein legitiem zijn en het helpen bij het behouden van een goede e-mailreputatie. DKIM helpt ook om ervoor te zorgen dat e-mails die vanaf uw domein worden verzonden door andere mailservers worden geaccepteerd.

Wat zijn de nadelen van DKIM

Hoewel DKIM een aantal voordelen biedt, zijn er ook een aantal nadelen. DKIM vereist meer inspanning om op te zetten, omdat u een DKIM sleutel moet genereren en toevoegen aan uw DNS records. Daarnaast werkt DKIM niet altijd met alle e-mail providers.

Waar kunt u hulp krijgen bij het instellen van DKIM

Als u hulp nodig heeft bij het instellen van DKIM, kunt u contact opnemen met de registrar van uw domeinnaam of uw webhosting provider. Zij kunnen u voorzien van instructies voor het genereren van een DKIM-sleutel en deze toevoegen aan uw DNS-records.

Wat zijn de beste praktijken voor het gebruik van DKIM

Om er zeker van te zijn dat u DKIM correct gebruikt, dient u de best practices van de DMARC (Domain-based Message Authentication Reporting and Conformance) organisatie te volgen. Deze best practices omvatten het instellen van DKIM voor alle e-mails die vanaf uw domein worden verzonden, het inschakelen van SPF en DKIM en het regelmatig controleren van de e-mailreputatie van uw domein.

FAQ
Wat zijn DKIM en DMARC?

DKIM en DMARC zijn twee verschillende manieren om e-mail te verifiëren. DKIM maakt gebruik van een digitale handtekening die aan een e-mailbericht wordt gehecht, waarmee kan worden gecontroleerd of het bericht afkomstig is van de afzender waarvan het beweert te komen. DMARC gebruikt een beleid dat e-mailproviders vertelt hoe ze moeten omgaan met e-mail die de verificatie niet doorstaat.

Wat is een SPF en DKIM?

Een SPF (Sender Policy Framework) is een methode om e-mailspoofing op te sporen en te blokkeren. DKIM (DomainKeys Identified Mail) is een methode om de identiteit van de afzender van een e-mail te verifiëren.

Moet ik DKIM inschakelen?

DKIM, of DomainKeys Identified Mail, is een e-mailverificatiemethode die is ontworpen om vervalste afzenderadressen in e-mails (e-mailspoofing) te detecteren, een techniek die vaak wordt gebruikt bij phishing en e-mailspam. DKIM stelt organisaties in staat verantwoordelijkheid te nemen voor het verzenden van berichten op een manier die door de ontvangers ervan kan worden geverifieerd.

Het inschakelen van DKIM kan de bezorgbaarheid van uw e-mail verbeteren en uw afzenderreputatie beschermen. Wanneer DKIM is ingeschakeld, wordt een digitale handtekening toegevoegd aan uitgaande berichten, die door ontvangende mailservers kan worden gebruikt om te verifiëren dat het bericht is verzonden door een geautoriseerde afzender uit uw domein.

Als u een e-mailservice van derden gebruikt, kunnen zij DKIM voor u afhandelen. Als u echter uw eigen e-mailserver beheert, moet u DKIM-sleutels genereren en uw server configureren om deze te gebruiken.

Hoe activeer ik de DKIM sleutel?

Om de DKIM sleutel te activeren, moet u een publiek/privé sleutelpaar genereren en vervolgens uw DNS configureren om de publieke sleutel te publiceren.

Wat is het verschil tussen DKIM en SPF en DMARC?

DKIM, SPF en DMARC zijn allemaal methoden voor e-mailverificatie. DKIM gebruikt cryptografische handtekeningen om te verifiëren dat een e-mail is verzonden door het domein waarvan het beweert afkomstig te zijn. SPF controleert het IP-adres van de afzender aan de hand van een lijst van goedgekeurde IP-adressen voor het domein. DMARC combineert DKIM- en SPF-controle en voegt een beleid toe dat bepaalt wat er moet gebeuren als een e-mail de verificatie niet doorstaat.