Home : Technische termen : Domein definitie

Domein

Hoewel de term 'domein' vaak synoniem wordt gebruikt met 'domeinnaam, 'heeft het ook een definitie die specifiek is voor lokale netwerken.

Een domein bevat een groep computers die kunnen worden benaderd en beheerd met een gemeenschappelijke set regels. Een bedrijf kan bijvoorbeeld vereisen dat alle lokale computers binnen hetzelfde domein worden genetwerkt, zodat elke computer kan worden gezien vanaf andere computers binnen het domein of zich bevindt vanaf een centrale server. Het instellen van een domein kan ook voorkomen dat extern verkeer toegang heeft tot computers binnen het netwerk, wat een extra beveiligingsniveau toevoegt.

Hoewel domeinen kunnen worden ingesteld met behulp van verschillende netwerksoftware, waaronder applicaties van Novell en Oracle, zijn Windows-gebruikers waarschijnlijk bekend met Windows Network Domains. Deze netwerkoptie is ingebouwd in Windows en stelt gebruikers in staat om een ​​domein te maken of er lid van te worden. Het domein is mogelijk al dan niet beveiligd met een wachtwoord. Eenmaal verbonden met het domein, kan een gebruiker andere computers binnen het domein bekijken en door de gedeelde bestanden en mappen bladeren die beschikbaar zijn op de verbonden systemen.

Windows XP gebruikers kunnen door Windows-netwerkdomeinen bladeren door de optie "Mijn netwerklocaties" aan de linkerkant van een open venster te selecteren. U kunt een nieuw domein maken met behulp van de Network Setup Wixard. Mac-gebruikers gebruiken Mac OS X 10.2 of hoger kan ook verbinding maken met een Windows-netwerk door op het pictogram "Netwerk" aan de linkerkant van een open venster te klikken. Hiermee kunt u door de lokale Macintosh- en Windows-netwerken bladeren met behulp van de SMB protocol.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Domein. Het legt in computerterminologie uit wat domein betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze domeindefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.