Home : Internet voorwaarden : Domeinnaam definitie

domeinnaam

Een domeinnaam is een unieke naam die een identificeert website. De domeinnaam van het Tech Lib Computer Dictionary is bijvoorbeeld 'TechLib.com'. Elke website heeft een domeinnaam die dient als een adres, dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de website.

Wanneer u een website bezoekt, verschijnt de domeinnaam in de adresbalk van de webbrowser. Sommige domeinnamen worden voorafgegaan door "www" (dat geen deel uitmaakt van de domeinnaam), terwijl andere het voorvoegsel "www" weglaten. Alle domeinnamen hebben een domeinachtervoegsel, zoals .com, .net of .org. Het domeinachtervoegsel helpt bij het identificeren van het type website dat de domeinnaam vertegenwoordigt. ".Com" -domeinnamen worden bijvoorbeeld meestal gebruikt door commerciële websites, terwijl ".org" -websites vaak worden gebruikt door non-profitorganisaties. Sommige domeinnamen eindigen met een landcode, zoals ".dk" (Denemarken) of ".se" (Zweden), waarmee de locatie en het publiek van de website kunnen worden geïdentificeerd.

Domeinnamen zijn relatief goedkoop om te registreren, hoewel ze elk jaar of om de paar jaar moeten worden vernieuwd. Het goede nieuws is dat iedereen een domeinnaam kan registreren, zodat u een unieke domeinnaam voor uw kunt kopen blog of website. Het slechte nieuws is dat bijna alle domeinnamen met veelvoorkomende woorden al zijn geregistreerd. Daarom moet u misschien een creatieve variant bedenken als u een aangepaste domeinnaam wilt registreren. Nadat u een domeinnaam hebt gekozen en geregistreerd, is de naam van u totdat u stopt met het vernieuwen ervan. Wanneer de verlengingsperiode verloopt, wordt de domeinnaam beschikbaar voor anderen om te kopen.

NOTITIE: Wanneer u een website bezoekt, wordt de domeinnaam feitelijk vertaald in een IP-adres, die de server definieert waar de website zich bevindt. Deze vertaling wordt dynamisch uitgevoerd door een service genaamd DNS.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van domeinnaam. Het verklaart in computerterminologie wat domeinnaam betekent en is een van de vele internettermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze domeinnaamdefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.