Home : Internet voorwaarden : Downloaddefinitie

Download

Downloaden kan als werkwoord of zelfstandig naamwoord worden gebruikt. Als werkwoord verwijst het naar het proces van ontvangen datum over het internet. Downloaden is het tegenovergestelde van uploadenof gegevens verzenden naar een ander systeem via internet. Als zelfstandig naamwoord kan download verwijzen naar een van beide filet die wordt opgehaald uit de Internet of het downloaden van een bestand.

Telkens wanneer u internet gebruikt, downloadt u gegevens. Elke keer dat u bijvoorbeeld een bezoekt webpagina, moet uw computer of mobiele apparaat de HTML, CSS, afbeeldingen en andere relevante gegevens om de pagina in uw weer te geven web browser. Wanneer u op 'Nu downloaden' klikt link, begint uw browser met het downloaden van een specifiek bestand dat u kunt openen.

U kunt ook gegevens downloaden met behulp van media naast het web. U kunt bijvoorbeeld bestanden downloaden met een fTP programma, downloaden e-mail berichten met een e-mailclient en download software-updates rechtstreeks via uw besturingssysteem. U kunt handmatig een download starten (zoals klikken op een downloadkoppeling), hoewel de meeste downloads automatisch plaatsvinden. Bijvoorbeeld uw smartphone mag e-mailberichten en software-updates op de achtergrond downloaden zonder dat u het weet.

Hoewel u een bestand kunt downloaden, kan het woord 'download' ook verwijzen naar het bestand zelf. Een veel voorkomende manier waarop u 'downloaden' als zelfstandig naamwoord ziet, is in een online advertentie waarin staat 'Gratis downloaden'. Deze zin houdt in dat het klikken op de downloadkoppeling een bestand downloadt (vaak een softwareprogramma of installateur) en gebruik het gratis. Het zelfstandig naamwoord "download" kan ook worden gebruikt zoals het woord "overdracht" om het downloaden van gegevens te beschrijven. Een programma kan bijvoorbeeld een statusupdate weergeven met de tekst 'Bezig met downloaden' of 'Downloaden voltooid'.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Downloaden. In computerterminologie wordt uitgelegd wat Downloaden betekent en een van de vele internettermen in het TechLib-woordenboek is.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze downloaddefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.