Home : Technische termen : DPI-definitie

DPI

Staat voor "Dots Per Inch." DPI wordt gebruikt om de resolutie van een afbeelding zowel op het scherm als in print. Zoals de naam al doet vermoeden, meet de DPI hoeveel punten in een lineaire inch passen. Daarom, hoe hoger de DPI, hoe meer detail in een afbeelding kan worden getoond.

Opgemerkt moet worden dat DPI is niet stippen per vierkante inch. Aangezien een 600 dpi-printer 600 punten zowel horizontaal als verticaal per inch kan afdrukken, drukt deze in feite 360,000 (600 x 600) punten per vierkante inch af.

Omdat de meeste monitoren een native resolutie van 72 of 96 pixels per inch hebben, kunnen ze ook geen afbeelding van 300 dpi op ware grootte weergeven. In plaats daarvan ziet de afbeelding er bij 100% veel groter uit dan de printversie omdat de pixels op het scherm meer ruimte innemen dan de stippen op het papier.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van DPI. Het verklaart in computerterminologie wat DPI betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze DPI-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.