Home : Technische termen : DRM-definitie

DRM

Staat voor "Digital Rights Management". DRM verwijst naar een verzameling systemen die worden gebruikt om de auteursrechten van elektronische media te beschermen. Deze omvatten digitale muziek en films, evenals andere gegevens die digitaal worden opgeslagen en overgedragen. De Apple iTunes Music Store gebruikt bijvoorbeeld een DRM-systeem om het aantal computers waarop nummers kunnen worden afgespeeld te beperken. Elk audiobestand dat is gedownload van de iTunes Music Store bevat informatie over de eigenaar van het bestand en hoe vaak het bestand is overgedragen. De beveiligde bestanden worden niet afgespeeld op computers die niet zijn geautoriseerd om de muziek af te spelen.

Digitaal rechtenbeheer is belangrijk voor uitgevers van elektronische media, omdat het ervoor zorgt dat zij de juiste inkomsten voor hun producten ontvangen. Door controle uit te oefenen op de handel, bescherming, monitoring en tracking van digitale media, helpt DRM uitgevers de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermde werken te beperken. Dit kan worden bereikt door digitale watermerken of eigen bestandsversleuteling te gebruiken op de media die ze distribueren. Welke methode uitgevers ook gebruiken, DRM helpt hen ervoor te zorgen dat hun digitale inhoud alleen wordt gebruikt door degenen die ervoor hebben betaald.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van DRM. Het verklaart in computerterminologie wat DRM betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze DRM-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.