Home : Hardware voorwaarden : Dvorak-toetsenborddefinitie

Dvorak-toetsenbord

Het Dvorak-toetsenbord is een toetsenbord lay-out vernoemd naar de ontwerper, Dr. August Dvorak. Hij ontwierp het toetsenbord als alternatief voor de standaard QWERTY toetsenbordindeling, met als doel het typen te verbeteren ergonomie.

Dvorak ontwikkelde de nieuwe toetsenbordindeling na het bestuderen van veelgebruikte typepatronen. Hij stelde vast dat de QWERTY-lay-out, die was ontworpen voor telegraafoperators en vroege typemachines, inefficiënt was. Het vereiste onhandige bewegingen, gebruikte niet voldoende de thuisrij (ASDF) en vereiste veel algemene sleutelpatronen om met één hand te worden getypt.

Om de typefficiëntie te verbeteren, heeft Dvorak zijn toetsenbordindeling ontworpen om toetsaanslagen af ​​te wisselen tussen linker- en rechterhand. Hij plaatste ook de meest voorkomende letters in de thuisrij. Omdat bijvoorbeeld bijna alle woorden klinkers hebben, begint de thuisrij op het Dvorak-toetsenbord met de letters AOEUI. De klinkersleutels worden naast elkaar geplaatst, omdat klinkers vaak worden afgewisseld met medeklinkers.

Dvorak patenteerde zijn toetsenbordindeling in 1936 en beweerde dat de lay-out de hogere typesnelheden, grotere nauwkeurigheid en minder vermoeidheid bood dan het QWERTY-toetsenbord. Ondanks deze voordelen heeft het Dvorak-toetsenbord nooit de populariteit van de QWERTY-lay-out bereikt. De meeste mensen leren nog steeds typen op een QWERTY-toetsenbord en willen gewoon geen nieuwe toetsenbordindeling opnieuw leren. Daarom bijna allemaal desktop computers en laptops verkocht in westerse landen worden geleverd met QWERTY-toetsenborden.

NOTITIE: De originele versie van het Dvorak-toetsenbord is ook bekend als het Dvorak Simplified Keyboard (DSK). In 1982 ANSI standaardiseerde een kleine variatie in de toetsenbordindeling van Dvorak, het American Simplified Keyboard (ASK).

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Dvorak-toetsenbord. Het verklaart in computerterminologie wat Dvorak-toetsenbord betekent en is een van de vele hardwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Dvorak-toetsenborddefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.