Home : Technische termen : eSports-definitie

eSports

eSports (uitgesproken als "e-sports") is een algemene term die wordt gebruikt om videogamewedstrijden te beschrijven. Net als atletische sportevenementen, worden eSports-games vaak gespeeld voor een live publiek en kunnen ze via het internet worden uitgezonden Internet ook.

eSports dateert uit de jaren 1980, toen gamingtoernooien plaatsvonden in arcades. In de jaren negentig werd console gaming populairder en begonnen videogamewedstrijden te worden gehouden in auditoria en andere grote arena's. In de jaren 1990, toen computerspellen aan populariteit groeiden, PC eSports werd ook populairder. In de afgelopen jaren heeft internet een nieuw tijdperk in eSports gestimuleerd, nu spelers nu op afstand kunnen concurreren in gamingcompetities.

Een eSports-wedstrijd wordt net als een sportevenement uitgevoerd. Spelers moeten bepaalde regels volgen en een scheidsrechter voert het spel uit. Sportscasters geven meestal commentaar op de game en leggen in realtime uit wat er gebeurt. Hoewel eSports-games door een enkele commentator kunnen worden verteld, worden de meeste grote eSports-evenementen tegelijkertijd door twee of meer commentatoren gepresenteerd.

De opkomst van eSports heeft een groot aantal professionele videospelers (of "professionele gamers") opgeleverd. Deze spelers concurreren regelmatig in professionele toernooien met geldprijzen. eSports-toernooien worden doorgaans gesponsord door technologiebedrijven, maar kunnen ook inkomsten genereren door live tickets en online kijkabonnementen te verkopen.

eSports omvat een breed scala aan genres voor videogames. Populair real-time strategiespellen (RTS) zijn onder andere StarCraft 2, Dota en League of Legends. Veelgebruikte first-person shooters zijn Call of Duty: Modern Warfare en Half Life: Counter-Strike. Daarnaast zijn er een paar consolespellen die worden gespeeld in eSports-wedstrijden, waaronder Guitar Hero, Halo 3 en Super Street Fighter IV.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van eSports. Het legt in computerterminologie uit wat eSports betekent en een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek is.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze eSports-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.