Home : Softwarevoorwaarden : Definitie van bestandstype

Bestandstype

Een bestandstype is een naam die aan een specifiek soort wordt gegeven filet. Een Microsoft Word-document en een Adobe Photoshop-document zijn bijvoorbeeld twee verschillende bestandstypen. Terwijl deze bestandstypen worden geassocieerd met individuele toepassingen, andere bestandstypen, zoals rich text RTF bestanden MP3 audiobestanden zijn standaard bestandstypen die door meerdere programma's kunnen worden geopend.

De termen "bestandstype" en "bestandsindeling" worden vaak door elkaar gebruikt. Een bestandsformaat beschrijft technisch de structuur en inhoud van een bestand. Het bestandstype van een afbeeldingsbestand dat is opgeslagen met JPEG compressie kan worden gedefinieerd als een "JPEG-afbeeldingsbestand". Het bestandsformaat kan worden beschreven als een binair bestand dat een bestandskop bevat, metadataen gecomprimeerd bitmap afbeeldingsgegevens.

Elk bestandstype heeft een of meer overeenkomende bestandsextensies. JPEG-beeldbestanden kunnen bijvoorbeeld worden opgeslagen met een . JPG or JPEG extensie, terwijl Adobe Photoshop-afbeeldingsbestanden worden opgeslagen met een .PSD uitbreiding. De bestandsextensie toegevoegd aan het einde van elk bestandsnaam biedt een eenvoudige manier om het bestandstype van elk bestand te identificeren. Bestandsextensies worden ook gebruikt door de besturingssysteem om bestandstypen aan specifieke programma's te koppelen. De relaties tussen bestandstypes en programma's worden genoemd bestandskoppelingen en definieer met welk programma elk bestandstype wordt geopend verzuim.

U kunt een lijst met veelvoorkomende bestandstypen bekijken op kompoos.nl.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Bestandstype. Het verklaart in computerterminologie wat Bestandstype betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze bestandstypedefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.