Home : Softwarevoorwaarden : Definitie van bestandsextensie

Bestandsextensie

Een bestandsextensie (of eenvoudigweg "extensie") is het achtervoegsel aan het einde van een bestandsnaam dat geeft aan wat voor soort filet het is. Bijvoorbeeld, in de bestandsnaam "mijnreport.txt", de .TXT is de bestandsextensie. Het geeft aan dat het bestand een tekstdocument is. Enkele andere voorbeelden zijn . DOCX, die wordt gebruikt voor Microsoft Word-documenten, en .PSD, wat de standaard bestandsextensie is voor Photoshop-documenten.

Hoewel de meeste bestandsextensies drie tekens lang zijn, kunnen ze zo kort zijn als één teken of langer dan twintig tekens. Soms worden lange bestandsextensies gebruikt om het bestandstype duidelijker te identificeren. Bijvoorbeeld de .TAX2015 bestandsextensie wordt gebruikt om TurboTax 2015 belastingaangiften en de te identificeren .DESKTHEMEPACK extensie identificeert Windows 8 bureaubladthema's. De bestandsextensie bepaalt welke programma wordt gebruikt om het bestand te openen, evenals wat icon moet worden weergegeven voor het bestand. Het helpt je ook om te zien wat voor soort bestand een bepaald document is door alleen naar de bestandsnaam te kijken.

Beide Windows en Mac OS X kunt u handmatig bestandsextensies wijzigen, die ook het programma kunnen wijzigen dat de computer gebruikt om het bestand te openen. Hoewel dit voor sommige bestanden kan werken, kan het ook tot gevolg hebben dat het bestand helemaal niet wordt geopend. Als u bijvoorbeeld een bestand met de extensie ".txt" wijzigt in een extensie ".doc", kan Microsoft Word dit bestand nog steeds openen. Als u een ".txt" -bestand echter verandert in een ".psd" -bestand, zal Photoshop het bestand niet herkennen of openen.

Aangezien er tienduizenden bestandstypen zijn, zijn er ook tienduizenden bestandsextensies. Hoewel het misschien niet mogelijk is om ze allemaal te onthouden, is het handig om enkele van de meest voorkomende te leren, zoals . JPG, GIF, .MP3, ZIP, .html, en anderen. Ga naar kompoos.nl's voor een lijst met veelvoorkomende bestandsextensies en de bijbehorende bestandstypen Algemene bestandstypen pagina.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Bestandsextensie. Het legt in computerterminologie uit wat File Extension betekent en een van de vele softwaretermen is in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van bestandsextensie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.