Home : Technische termen : Footer-definitie

footer

De term "voettekst" heeft veel toepassingen in de computerwereld. De twee meest voorkomende zijn echter 1) een documentvoettekst en 2) een webpaginavoettekst.

1. Documentvoettekst

Een documentvoettekst is een klein gedeelte onderaan elke pagina in een document. Het wordt vaak gebruikt om bedrijfsgegevens weer te geven of auteursrecht informatie. In langere documenten kan de voettekst ook worden gebruikt om de huidige sectie van het document op te geven. Door verzuim, wijzigingen in de voettekst op één pagina wijzigen de voettekst op alle andere pagina's in de sectie. Als er geen secties zijn gedefinieerd, worden bij het wijzigen van de voettekst alle pagina's in het document bijgewerkt.

bridge tekstverwerkers kunt u documentvoetteksten bekijken en bewerken door te selecteren Beeld → Kop- en voetteksten. Hiermee kunt u de inhoud van zowel de hoofd boven aan de pagina en de voettekst onderaan. Met sommige tekstverwerkers, zoals Microsoft Word, kunt u dit eenvoudig doen dubbelklikken in het voettekstgedeelte om de inhoud te bewerken. Als u de hoogte van de voettekst wilt wijzigen, kunt u de marges wijzigen in het venster Documenteigenschappen.

Omdat paginanummers vaak onderaan elke pagina worden geplaatst, worden ze over het algemeen als onderdeel van de voettekst beschouwd. In tegenstelling tot de meeste voettekstinhoud, verschillen paginanummers op elke pagina, omdat ze automatisch worden verhoogd. Bovendien hebben wijzigingen in de voettekst geen invloed op de paginanummers.

2. Voettekst webpagina

Het onderste gedeelte van een webpagina is ook bekend als een voettekst. Dit gebied bevat meestal de naam van het bedrijf of de organisatie die het publiceert website, samen met relevante auteursrechtinformatie. Sommige websites kunnen ook basisnavigatie bevatten koppelingen, zoals 'Over ons', 'Contact' en 'Help'. Voetteksten op bedrijfswebsites bevatten vaak ook extra links naar de pagina's 'Gebruiksvoorwaarden', 'Privacyrichtlijnen' en 'Advertenties'.

Hoewel voetteksten niet vereist zijn op webpagina's, zijn ze te vinden op bijna alle grote websites. HTML 5 bevat zelfs een <Footer> tag, die speciaal is ontworpen voor het plaatsen van voettekstinformatie onderaan een webpagina. Bovendien verwachten bezoekers vaak dat ze bepaalde informatie over een website vinden rol onderaan de pagina in hun webbrowser. Daarom nemen de meeste webontwikkelaars een voettekst op als standaardonderdeel van hun website sjabloon.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Footer. Het verklaart in computerterminologie wat Footer betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van de voettekst nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.