Home : Technische termen : Frequentie definitie

Frequentie

Frequentie meet het aantal keren dat iets in een bepaalde hoeveelheid tijd voorkomt. Als iemand bijvoorbeeld twee keer per week de supermarkt bezoekt, is haar winkelfrequentie 2 bezoeken per week. Hoewel frequentie kan worden gebruikt om de snelheid van elke actie te meten, wordt het in technische toepassingen meestal gebruikt om golfsnelheden of verwerkingssnelheid te meten. Deze frequenties komen vaak meerdere keren per seconde voor en worden daarom gemeten in hertz (Hz) of gerelateerde meeteenheden, zoals megahertz or gigahertz.

Golfsnelheden

Frequentie kan worden gebruikt om de snelheid van golven te meten, zoals geluidsgolven, radiogolven en lichtgolven. Hoorbare geluidsgolven hebben een frequentie van ongeveer 20 Hz tot 20,000 Hz (20 kilohertz). Daarom hebben de geluiden die u hoort golven die ergens tussen 20 en 20,000 keer per seconde optreden. Lagere frequenties produceren lage tonen en worden basfrequenties genoemd. Hogere frequenties produceren hoge tonen en worden hoge frequenties genoemd.

Geluidsgolven zijn compressiegolven, die eigenlijk kleine hoeveelheden luchtdeeltjes verplaatsen. Andere golven, zoals radiogolven en lichtgolven, vereisen geen luchtdeeltjes om te reizen. Deze golven maken deel uit van het elektromagnetische spectrum en hebben over het algemeen veel hogere frequenties dan geluidsgolven. De meeste radiogolven worden bijvoorbeeld gemeten in megahertz (1,000,000 Hertz) of Gigahertz (1,000,000,000 Hertz). Zichtbaar licht heeft een frequentie van ongeveer 400 terahertz tot 780 terahertz.

Verwerkingssnelheid

In de computerwereld wordt frequentie vaak gebruikt om de verwerkingssnelheid te meten. Bijvoorbeeld, kloksnelheid, meet hoeveel cycli a processor kan in een seconde voltooien. Als een computer een 3.2 GHz-processor heeft, kan deze 3,200,000,000 cycli per seconde voltooien. FLOPS, die wordt gebruikt om te meten drijvend punt prestaties, is ook een op frequentie gebaseerde berekening (bewerkingen per seconde). Ten slotte kan de computersnelheid ook worden gedefinieerd in MIPS, die instructies per seconde meet.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van frequentie. Het verklaart in computerterminologie wat Frequentie betekent en een van de vele technische termen is in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Frequentiedefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.