Home : file Formats : GIF-definitie

GIF

Staat voor "Graphics Interchange Format." GIF is een afbeelding bestandsformaat vaak gebruikt voor afbeeldingen op het web en sprites in softwareprogramma's. In tegenstelling tot de JPEG beeldformaat, gebruikt GIF's verliesvrije compressie die de kwaliteit van de afbeelding niet verslechtert. GIF's slaan echter afbeeldingsgegevens op met geïndexeerde kleuren, wat betekent dat een standaard GIF-afbeelding maximaal 256 kleuren kan bevatten.

Het originele GIF-formaat, ook bekend als "GIF 87a", werd in 1987 door CompuServe gepubliceerd. In 1989 bracht CompuServe een bijgewerkte versie van het formaat "GIF 89a" uit. Het 89a-formaat is vergelijkbaar met de 87a-specificatie, maar biedt ondersteuning voor transparante achtergronden en afbeeldingen metadata. Beide formaten ondersteunen animaties doordat een stroom afbeeldingen in één bestand kan worden opgeslagen. Het 89a-formaat biedt echter ook ondersteuning voor animatievertragingen.

Hoewel het GIF-formaat meer dan een kwart eeuw geleden werd gepubliceerd, wordt het nog steeds veel gebruikt op internet. Bijna alle GIF's gebruiken het 89a-formaat. U kunt de versie van een specifieke GIF-afbeelding controleren door deze in een teksteditor te openen en naar de eerste zes tekens in het document te kijken (GIF87a of GIF89a).

Omdat GIF's slechts 256 kleuren kunnen bevatten, zijn ze niet ideaal voor het opslaan van digitale foto's, zoals foto's gemaakt met een digitale camera. Zelfs bij gebruik van een aangepast kleurenpalet en aanbrengen dithering om de afbeelding vloeiend te maken, zien foto's die in GIF-indeling zijn opgeslagen er vaak korrelig en onrealistisch uit. Daarom wordt het JPEG-formaat, dat miljoenen kleuren ondersteunt, vaker gebruikt voor het opslaan van digitale foto's.

GIF's zijn beter geschikt voor knoppen en banners op websites, omdat dit soort afbeeldingen meestal niet veel kleuren vereist. De meeste echter webontwikkelaars gebruik liever de nieuwere PNG formaat, omdat PNG's een breder scala aan kleuren ondersteunen en een alfakanaal bevatten. (Het alfakanaal maakt het mogelijk om een ​​enkele afbeelding met transparantie soepel te laten overgaan in elke achtergrondkleur van een webpagina.) Toch ondersteunen noch JPEG's noch PNG's animaties, dus geanimeerde GIF's populair blijven op internet.

NOTITIE: Een GIF-afbeelding kan eigenlijk meer dan 256 kleuren opslaan. Dit wordt bereikt door de afbeelding in meerdere blokken te scheiden, die elk unieke 256 kleurenpaletten voortzetten. De blokken kunnen worden gecombineerd tot een enkel rechthoekig beeld, dat in theorie een "ware kleur" of 24-bits beeld kan produceren. Deze methode wordt echter zelden gebruikt omdat de resulterende bestandsgrootte veel groter is dan een vergelijkbare JPEG bestand.

Hoe spreek je "GIF" uit

Volgens Steve Wilhite, de maker van het originele GIF-formaat, wordt het uitgesproken als "jiff" (zoals het merk pindakaas). De meeste mensen spreken het echter nog steeds uit als "gif" (met een harde G). Daarom is elke uitspraak acceptabel.

Bestandsextensie: GIF

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van GIF. Het verklaart in computerterminologie wat GIF betekent en is een van de vele bestandsformaten in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze GIF-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.