Home : Technische termen : Header Definition

Hoofd

In de computer kan de term "koptekst" naar een aantal verschillende dingen verwijzen. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn 1) een documentkop, 2) een webpaginakop en 3) een bestandskop.

1. Documentkop

Veel tekstverwerking programma's kunt u een koptekst en / of toevoegen footer naar elke pagina. De koptekst is een klein gedeelte bovenaan het document, terwijl de voettekst zich onderaan bevindt. Documentkoppen worden vaak gebruikt om de documenttitel of bedrijfsnaam boven aan elke pagina weer te geven. Door verzuim, de inhoud van de koptekst is op alle pagina's hetzelfde, dus wanneer u de koptekst op één pagina bewerkt, wordt deze ook op alle andere pagina's bijgewerkt. Als u een document opsplitst in secties, kunt u verschillende kopteksten opgeven voor elke sectie.

Tekstverwerkers bieden verschillende manieren om koptekstinhoud toe te voegen en te bewerken. Met verschillende programma's kunt u selecteren Beeld → Kop- en voetteksten om de kop- en voettekstinhoud weer te geven. Eenmaal zichtbaar, kunt u nieuwe inhoud in elke sectie typen. Met de meeste versies van Microsoft Word kunt u eenvoudig dubbelklikken in het koptekstgebied om de koptekst te activeren en tekst toe te voegen of te bewerken. Als u de hoogte van de koptekst wilt wijzigen, kunt u het venster Documentopmaak openen en de marges wijzigen.

2. Webpaginakoptekst

De kop van een webpagina bevat meestal het logo van het bedrijf of de organisatie, evenals de hoofdnavigatiebalk. Deze sectie, die zich bovenaan elke webpagina bevindt, maakt vaak deel uit van een sjabloon en daarom is het hetzelfde voor alle pagina's binnen een website of gedeelte van een website. HTML 5 bevat zelfs een <Header> tag die ontwikkelaars kunnen gebruiken om de koptekstsectie van elke webpagina op te geven.

NOTITIE: De kop van een webpagina moet niet worden verward met de <Head> sectie in de HTML, die de paginatitel bevat, meta-tagsen koppelingen naar bestanden waarnaar wordt verwezen.

3. Bestandskoptekst

Een bestandskop is een kleine hoeveelheid datum aan het begin van een filet. Bestandskoppen variëren tussen bestandsformaten, maar ze definiëren over het algemeen de inhoud van het bestand en geven specifieke bestandskenmerken weer. Bijvoorbeeld, de bestandskop van een JPEG afbeeldingsbestand kan de afbeeldingsindeling, het kleurprofiel en de toepassing bevatten die het bestand hebben gemaakt. Een MP3 audiobestand kan de naam van het nummer, de tag-indeling en compressie-informatie bevatten. U kunt de koptekst van een bestand bekijken door het bestand te slepen icon naar een teksteditor en het lezen van de eerste paar regels. Terwijl binair bestanden kunnen veel verminkte tekens bevatten, de koptekstinformatie is vaak nog steeds leesbaar.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Header. Het verklaart in computerterminologie wat Header betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van de koptekst nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.