Home : Internet voorwaarden : HTML5-definitie

HTML5

HTML5 is de vijfde belangrijke standaard van HTML. De ontwikkeling van de standaard begon in 2007 en HTML5 websites begon mainstream te worden in 2010. De definitieve HTML5-standaard werd officieel gestandaardiseerd door W3C op oktober 28, 2014.

De vorige HTML-standaard, HTML 4.01, werd gestandaardiseerd in 1999 - vijftien jaar voordat de HTML5-standaard werd gepubliceerd. In het decennium voorafgaand aan HTML5 werden de meeste websites echter geschreven XHTML, een strengere versie van HTML gepubliceerd in 2000. HTML5 werd ontworpen om zowel HTML 4 als XHTML te vervangen door te bieden webontwikkelaars met een eenvoudigere standaard die verschillende nieuwe functies voor de moderne bevat web.

De onderstaande tabel bevat een lijst met nieuwe elementen, of labels, geïntroduceerd in HTML5 die worden gebruikt om de structuur van een document te definiëren.

labelBeschrijving
<Header>Definieert de koptekst van de webpagina
<Footer>Definieert de paginavoettekst
<Nav>Definieert de navigatiebalk
<Main>Definieert de hoofdinhoud van een webpagina
<Article>Definieert een artikel op een pagina
<Sectie>Definieert een sectie van een document of artikel
<Terzijde>Definieert inhoud buiten de primaire inhoud van een pagina

Deze tags vereenvoudigen de webpagina's bron evenals de bijbehorende CSS stijlen. Als u bijvoorbeeld een navigatie-element in XHTML wilt definiëren, schrijft u meestal '<div class = "nav"> in de HTML van de pagina en definieer een klasse genaamd ".nav"in CSS. In HTML5 kunt u eenvoudig de <Nav> tag in de HTML en stijl het element zelf met CSS.

HTML5 bevat ook verschillende andere nieuwe tags. Voorbeelden hiervan zijn <Canvas> en <Svg> Voor grafieken en <audio> en <video> te koop multimedia elementen. Deze tags bieden nieuwe mogelijkheden voor webontwikkelaars, hoewel het belangrijk is op te merken dat HTML5 nog steeds sterk afhankelijk is van CSS en JavaScript voor pagina-opmaak, animaties en gebruikersinteractie. Daarom zijn de meeste interactieve HTML5-websites gebouwd met een combinatie van HTML5, CSS3 en JavaScript of jQuery.

NOTITIE: Eerdere HTML-standaarden bevatten een spatie tussen de "HTML" en het nummer (dat wil zeggen HTML 1.0, HTML 4.01). HTML 5.0 maakt de ruimte overbodig en is officieel geschreven als HTML5.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van HTML5. Het verklaart in computerterminologie wat HTML5 betekent en is een van de vele internettermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze HTML5-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.