Home : Softwarevoorwaarden : Definitie van beeldschaling

Afbeelding schalen

Afbeelding schalen is het proces van het wijzigen van het formaat van een digitaal beeld. Door een afbeelding te verkleinen, wordt deze kleiner, terwijl een afbeelding groter wordt. Beide rasterafbeeldingen en vectorafbeeldingen kunnen worden geschaald, maar ze produceren verschillende resultaten.

Rasterafbeelding schalen

Een rasterafbeelding is een bitmap afbeelding bestaat uit individu pixels. Voorbeelden hiervan zijn JPEG en PNG bestanden. Het proces van het schalen van rasterafbeeldingen wordt ook "resampling" genoemd, waarbij pixels worden toegewezen aan een nieuw raster, dat kleiner of groter kan zijn dan het origineel Matrix.

Het verkleinen van een rasterafbeelding kan een lichte afname van de beeldkwaliteit veroorzaken, omdat de pixels in een kleiner raster worden geperst. Kleuren moeten worden gemengd en randen worden vaak afgevlakt met behulp van een proces genaamd anti-aliasing. Een goede beeldschaling algoritme of "scaler" behoudt het grootste deel van de afbeelding bij het verkleinen van een afbeelding. Hoe verder een afbeelding wordt verkleind, hoe minder details kunnen worden behouden.

Het opschalen van een rasterafbeelding vermindert ook de beeldkwaliteit. Over het algemeen zal het vergroten van de grootte van een digitale afbeelding er wazig uitzien. Hoe groter de afbeelding wordt geschaald, hoe vager deze zal verschijnen. Anti-aliasing kan worden gebruikt om de randen glad te strijken, maar een geschaalde afbeelding ziet er niet zo helder uit als de originele afbeelding.

Vector afbeelding schalen

Vectorafbeeldingen, zoals een .SVG or .AI bestand, bestaat uit punten en lijnen, ook wel paden genoemd. Deze paden kunnen omhoog of omlaag worden geschaald zonder kwaliteitsverlies. In plaats van pixels aan een ander raster toe te wijzen, verplaatst het schalen van vectorafbeeldingen eenvoudig de punten binnen de afbeelding.

Aangezien vectorafbeeldingen niet door pixels worden gedefinieerd, zien ze er zowel bij kleine als grote formaten scherp uit. Om deze reden bedrijfslogo's en applicaties pictogrammen worden vaak ontworpen als vectorafbeeldingen. Wanneer gepubliceerd in een software toepassing of website, kunnen de afbeeldingen worden geschaald naar een specifiek formaat en vervolgens worden opgeslagen als een rasterafbeelding.

NOTITIE: "Video-opschaling" is het proces van het schalen van video voor een weergave met een hogere resolutie. Het doel is om een ​​video met een lagere resolutie er hoger uit te laten zien resolutie. Een HD-video kan bijvoorbeeld worden opgeschaald naar 4K. Een goed opschalingsalgoritme houdt zoveel mogelijk details bij de hogere resolutie, maar kan de video er niet zo scherp uit laten zien als een video die oorspronkelijk in 4K is opgenomen.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Afbeelding schalen. Het legt in computerterminologie uit wat beeldschaling betekent en een van de vele softwaretermen is in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van Afbeelding schalen nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.