Home : file Formats : JPEG-definitie

JPEG

Staat voor "Joint Photographic Experts Group." JPEG is een populaire afbeelding bestandsformaat. Het wordt vaak gebruikt door digitale camera's foto's opslaan omdat deze 2 ondersteunt24 of 16,777,216 kleuren. Het formaat ondersteunt ook verschillende niveaus van samendrukking, waardoor het ideaal is voor webafbeeldingen.

De 16 miljoen mogelijke kleuren in een JPEG-afbeelding worden geproduceerd met behulp van 8 bits voor elke kleur (rood, groen en blauw) in de RGB kleur ruimte. Dit levert 2 op8 of 256 waarden voor elk van de drie kleuren, die gecombineerd 256 x 256 x 256 of 16,777,216 kleuren mogelijk maken. Drie waarden van 0 produceren puur zwart, terwijl drie waarden van 255 puur wit creëren.

De JPEG-compressie algoritme kan de bestandsgrootte van een bitmap verkleinen (BMP) beeld tien keer met bijna geen kwaliteitsvermindering. Toch is het compressie-algoritme lossy, wat betekent dat sommige beeldkwaliteit verloren gaat tijdens het compressieproces. Om deze reden kiezen professionele digitale fotografen er vaak voor om beelden vast te leggen in een ruw formaat zodat ze hun foto's in de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen bewerken. Ze exporteren de afbeeldingen meestal als JPEG (. JPG) afbeeldingen wanneer deze worden gedeeld of gepubliceerd op internet.

Naast afbeeldingsgegevens kunnen JPEG-bestanden ook bevatten metadata dat de inhoud van het bestand beschrijft. Dit omvat de afbeeldingsafmetingen, kleurruimte en kleurprofielinformatie, evenals EXIF gegevens. De EXIF-gegevens worden vaak door een digitale camera op het beeld "gestempeld" en kunnen de diafragma-instelling, sluitertijd, brandpuntsafstand, flits aan / uit, ISO-nummer en tientallen andere waarden bevatten.

Nadelen van het JPEG-formaat

Hoewel het JPEG-formaat geweldig is voor het opslaan van digitale foto's, heeft het enkele nadelen. De compressie met verlies kan bijvoorbeeld een probleem veroorzaken dat "artefacten" wordt genoemd, waarbij delen van de afbeelding merkbaar blokkerig worden. Dit gebeurt meestal wanneer een hoge compressie-instelling wordt gebruikt om de afbeelding op te slaan. Voor het opslaan van kleine afbeeldingen en afbeeldingen met veel tekst, de GIF formaat is vaak een beter alternatief. JPEG-afbeeldingen ondersteunen ook geen transparantie. Daarom is het JPEG-formaat een slechte keuze voor het opslaan van niet-rechthoekige afbeeldingen, vooral als deze worden gepubliceerd op webpagina's met verschillende achtergrondkleuren. De PNG formaat, dat transparant ondersteunt pixels is meer ideaal voor dit soort afbeeldingen.

NOTITIE: De Joint Photographic Experts Group, waarnaar het JPEG-beeldformaat is vernoemd, publiceerde de eerste JPEG-specificatie in 1992. Sindsdien heeft de organisatie verschillende variaties van het formaat ontwikkeld, waaronder JPEG 2000 en JPEG XR. Het standaard JPEG-formaat blijft echter het populairst.

Bestandsextensies: . JPG, JPEG, .jfif, .JPX, .JP2

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van JPEG. Het legt in computerterminologie uit wat JPEG betekent en is een van de vele bestandsformaten in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze JPEG-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.