Home : Internet voorwaarden : LISTSERV Definitie

LISTSERV

LISTSERV is een mailinglijst programma dat was populair in de vroege dagen van de Internet. Het werd ontwikkeld door Eric Thomas in 1985, maar werd pas op grote schaal uitgebracht nadat hij verschillende herzieningen had doorgevoerd om de berichtendistributie efficiënter te maken. Het programma "Revised LISTSERV" werd uitgebracht in juni 1986. Het werd al snel de standaard mailinglijsttool voor BITNET, een netwerk van Amerikaanse universiteiten.

Eenvoud en automatisering waren de belangrijkste redenen waarom LISTSERV aan populariteit groeide. Het werkt bijvoorbeeld standaard e-mail, wat betekent dat je geen speciaal nodig hebt software om de service te gebruiken. Hiermee kunt u zich in- en uitschrijven door eenvoudig een e-mail te sturen naar de juiste persoon e-mailadres. Nadat u zich hebt geabonneerd op een LISTSERV-lijst, kunt u berichten verzenden naar alle andere leden en berichten ontvangen van iedereen die is geabonneerd op de lijst. Abonnementen en berichtdistributie worden automatisch afgehandeld door het LISTSERV-programma.

LISTSERV bood jaren eerder een efficiënt medium voor groepsdiscussies social media was beschikbaar. Maar naarmate e-mail evolueerde, deden ook mailinglijsten dat. In de loop der jaren hebben complexere massale postsystemen grotendeels de plaats ingenomen van LISTSERV. Toch handhaven verschillende universiteiten nog steeds LISTSERV serverswaarvan vele tienduizenden abonnees hebben.

NOTITIE: "LISTSERV" wordt soms synoniem gebruikt met "mailinglijst", maar ze zijn niet hetzelfde. LISTSERV is een programma dat geautomatiseerde mailinglijstfunctionaliteit biedt. Veel andere mailinglijstprogramma's en -services naast LISTSERV zijn ook beschikbaar.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van LISTSERV. Het verklaart in computerterminologie wat LISTSERV betekent en is een van de vele internettermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze LISTSERV-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.