Home : Softwarevoorwaarden : Logbestandsdefinitie

Logbestand

Een logbestand is een filet die een lijst met gebeurtenissen bevat, die door een computer zijn "vastgelegd". Logbestanden worden vaak gegenereerd tijdens software installaties en worden gemaakt door webservers, maar ze kunnen ook voor vele andere doeleinden worden gebruikt. De meeste logboekbestanden worden opgeslagen in een platte tekst formaat, waardoor hun bestandsgrootte wordt geminimaliseerd en ze kunnen worden bekeken in een eenvoudige teksteditor.

Logbestanden gemaakt door software installateurs bevat meestal een lijst met bestanden die zijn toegevoegd of gekopieerd naar de harde schijf tijdens het installatieproces. Ze kunnen ook de datum en tijd bevatten waarop de bestanden zijn geïnstalleerd, evenals de directory waar elk bestand werd geplaatst. Met de logboekbestanden van het installatieprogramma kunnen gebruikers precies zien welke bestanden door een specifiek programma op hun systeem zijn geïnstalleerd. Dit kan handig zijn bij het oplossen van problemen met het programma of bij het verwijderen van een programma.

Web servers gebruik logbestanden om gegevens over websitebezoekers vast te leggen. Deze informatie omvat meestal de IP-adres van elke bezoeker, het tijdstip van het bezoek en de bezochte pagina's. Het logbestand kan ook bijhouden welke bronnen tijdens elk bezoek zijn geladen, zoals afbeeldingen, JavaScriptof CSS bestanden. Deze gegevens kunnen worden verwerkt door website statistiek software, die de informatie in een gebruiksvriendelijk formaat kan weergeven. Een gebruiker kan bijvoorbeeld een grafiek van dagelijkse bezoekers van de afgelopen maand bekijken en op elke dag klikken om meer gedetailleerde informatie te bekijken.

Logbestanden kunnen ook worden gegenereerd door software hulpprogramma's, FTP-programma's en besturingssystemen. Mac OS X slaat bijvoorbeeld een logboek op van alle programma- en systeemcrashes, die kunnen worden bekeken met de ingebouwde troosten toepassing. Windows registreert applicatie-, beveiligings- en systeemlogboeken, die allemaal kunnen worden bekeken met de meegeleverde event Viewer programma. De meeste logboekbestanden hebben een ".log" bestandsextensie, maar velen gebruiken in plaats daarvan de standaard ".txt" extensie of een andere eigen extensie.

Bestandsextensie: .LOG

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Logbestand. Het verklaart in computerterminologie wat Log File betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze logbestanddefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.