Home : Hardware voorwaarden : Geheugendefinitie

Geheugen

Net als mensen vertrouwen computers veel op geheugen. Ze moeten gegevens verwerken en opslaan, net als wij. Computers slaan gegevens echter op in digitaal formaat, wat betekent dat de informatie altijd exact kan worden opgeroepen zoals deze is opgeslagen. In tegenstelling tot ons geheugen wordt het geheugen van de computer in de loop van de tijd niet slechter.

Hoewel geheugen kan verwijzen naar elk medium voor gegevensopslag, verwijst het meestal naar RAMof willekeurig toegankelijk geheugen. Wanneer uw computer opstart, wordt het besturingssysteem in het geheugen of RAM geladen. Hierdoor heeft uw computer toegang tot systeemfuncties, zoals het verwerken van muisklikken en toetsaanslagen, omdat de gebeurtenishandlers allemaal in RAM worden geladen. Wanneer u een programma opent, worden de interface en functies die door dat programma worden gebruikt ook in RAM geladen.

RAM is een zeer snel type geheugen, waardoor het ideaal is voor het opslaan van actieve programma's en systeemprocessen. Het is anders dan harde schijf ruimte dat RAM bestaat uit fysieke geheugenchips, terwijl harde schijven magnetische schijven zijn die in een draaien harde schijf. Toegang tot RAM is veel sneller dan toegang tot de harde schijf omdat RAM-toegang gebaseerd is op elektrische ladingen, terwijl de harde schijf naar het juiste deel van de schijf moet zoeken voordat toegang tot gegevens wordt verkregen. Alle informatie die in RAM is opgeslagen, wordt echter gewist wanneer de computer wordt uitgeschakeld. De harde schijf slaat daarentegen gegevens magnetisch op zonder dat er stroomtoevoer nodig is. Bekijk dit voor meer informatie over het verschil tussen RAM en ruimte op de harde schijf Helpcentrum-artikel.

Een ander veel voorkomend type geheugen is Flash-geheugen, die meestal wordt gebruikt voor kleine apparaten zoals digitale camera's, USB-sleutelhangeraandrijvingen en draagbare muziekspelers zoals de iPod nano. Dit soort geheugen, bekend als "elektrisch wisbaar programmeerbaar alleen-lezen geheugen" (EEPROM), is handig voor draagbare apparaten, omdat het informatie opslaat zelfs wanneer de stroombron is uitgeschakeld, maar kleiner en veerkrachtiger is dan een harde schijf.

Om samen te vatten, geheugen is een essentieel onderdeel van de manier waarop computers en veel elektronische apparaten werken. Hoewel geheugen en RAM vaak synoniem kunnen worden gebruikt, is het goed om ook andere soorten geheugen te kennen. Hopelijk kun je de informatie die je hebt geleerd in je eigen geheugen opslaan.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Geheugen. Het verklaart in computerterminologie wat Geheugen betekent en een van de vele hardwaretermen is in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze geheugendefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.