Home : Technische termen : Netwerkdefinitie

netwerk

Een netwerk bestaat uit meerdere apparaten die met elkaar communiceren. Het kan zo klein zijn als twee computers of zo groot als miljarden apparaten. Terwijl een traditioneel netwerk bestaat uit desktop computerskunnen moderne netwerken omvatten laptops, tabletten, smartphones, televisies, spelcomputers, slimme apparaten en andere elektronica.

Er bestaan ​​veel soorten netwerken, maar deze vallen onder twee primaire categorieën: LANs en WAN's.

LAN (Local Area Network)

Een lokaal netwerk is beperkt tot een specifiek gebied, zoals een huis, kantoor of campus. Een thuisnetwerk kan er een hebben router dat biedt beide bedrade en draadloze verbindingen. Een computer kan bijvoorbeeld verbinding maken met de router via Ethernet, terwijl smartphones en tablets verbinding maken met de router via Wi-Fi. Alle apparaten die op de router zijn aangesloten, delen hetzelfde netwerk en vaak dezelfde internetverbinding.

Een groter netwerk, zoals het netwerk van een onderwijsinstelling, kan uit vele bestaan schakelaars, hubsen Ethernet-kabels. Het kan ook meerdere draadloze netwerken bevatten access points en draadloze repeaters die draadloze toegang tot het netwerk bieden. Hoewel dit type netwerk veel complexer is dan een thuisnetwerk, wordt het nog steeds als een LAN beschouwd omdat het beperkt is tot een specifieke locatie.

WAN (Wide Area Network)

Een wide area-netwerk is niet beperkt tot een enkel gebied, maar omvat meerdere locaties. WAN's bestaan ​​vaak uit meerdere LAN's die via de Internet. Een bedrijfs-WAN kan zich bijvoorbeeld uitbreiden van het hoofdkantoor naar andere kantoren over de hele wereld. Toegang tot WAN's kan beperkt zijn door middel van authenticatie, firewallsen andere beveiligingsmaatregelen. Het internet zelf is het grootste WAN omdat het alle locaties omvat die met internet zijn verbonden.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Netwerk. Het verklaart in computerterminologie wat Netwerk betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze netwerkdefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.