Home : Softwarevoorwaarden : Definitie van besturingssysteem

Besturingssysteem

Een besturingssysteem of "OS" is software die communiceert met de hardware en staat andere toe programma's rennen. Het bestaat uit systeem software, of de fundamentele bestanden die uw computer nodig heeft opstarten en functie. Elke desktopcomputer, tablet en smartphone bevat een besturingssysteem dat basisfunctionaliteit voor het apparaat biedt.

Veelgebruikte desktopbesturingssystemen zijn onder meer Windows, OS Xbeheren en Linux. Hoewel elk besturingssysteem anders is, bieden de meeste een grafische gebruikersinterface, of GUI, dat omvat een desktop en de mogelijkheid om bestanden en mappen te beheren. Ze laten je ook toe installeren en voer programma's uit die zijn geschreven voor het besturingssysteem. Windows en Linux kunnen standaard worden geïnstalleerd PC hardware, terwijl OS X is ontworpen voor gebruik op Apple-systemen. Daarom is de hardware die u kiest van invloed op welke besturingssystemen u kunt uitvoeren.

Mobiele apparaten, zoals tabletten en smartphones omvatten ook besturingssystemen die een GUI bieden en kunnen worden uitgevoerd toepassingen. Veelgebruikte mobiele besturingssystemen zijn Android, iOS en Windows Phone. Deze besturingssystemen zijn speciaal ontwikkeld voor draagbare apparaten en zijn daarom rond ontworpen touchscreen invoer. Terwijl vroege mobiele besturingssystemen veel functies misten die in desktopbesturingssystemen werden gevonden, bevatten ze nu geavanceerde mogelijkheden, zoals de mogelijkheid om apps van derden uit te voeren en meerdere apps tegelijk uit te voeren.

Omdat het besturingssysteem fungeert als een computer fundamenteel gebruikersinterface, dit heeft een aanzienlijke invloed op de manier waarop u met het apparaat omgaat. Daarom gebruiken veel gebruikers liever een specifiek besturingssysteem. Eén gebruiker kan bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een computer met OS X in plaats van een Windows-pc. Een andere gebruiker kan een Android-gebaseerde smartphone verkiezen boven een iPhone, waarmee de iOS wordt uitgevoerd.

Wanneer softwareontwikkelaars applicaties maken, moeten ze schrijven en compileren ze voor een specifiek besturingssysteem. Dit komt omdat elk besturingssysteem anders communiceert met de hardware en een specifieke applicatieprogramma-interface heeft, of API, die de programmeur moet gebruiken. Terwijl veel populaire programma's zijn crossplatform, wat betekent dat ze zijn ontwikkeld voor meerdere besturingssystemen, sommige zijn alleen beschikbaar voor een enkel besturingssysteem. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een computer te controleren of het besturingssysteem de programma's ondersteunt die u wilt uitvoeren.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van het besturingssysteem. Het verklaart in computerterminologie wat besturingssysteem betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van het besturingssysteem nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.