Home : Technische termen : Pixeldefinitie

pixel

De term "pixel" is eigenlijk een afkorting voor "Picture Element". Deze kleine kleine puntjes vormen de afbeeldingen op computerschermen, of het nu flat-screen (LCD) of buis (CRT) monitoren zijn. Het scherm is verdeeld in een matrix van duizenden of zelfs miljoenen pixels. Doorgaans kunt u de afzonderlijke pixels niet zien, omdat ze zo klein zijn. Dit is een goede zaak, omdat de meeste mensen liever kijken naar vloeiende, heldere afbeeldingen in plaats van blokachtige, "korrelige" afbeeldingen. Als u uw monitor echter instelt op een lage resolutie, zoals 640x480 en goed naar uw scherm kijkt, kunt u mogelijk de afzonderlijke pixels zien. Zoals je misschien al geraden hebt, bestaat een resolutie van 640x480 uit een matrix van 640 bij 480 pixels, of 307,200 in totaal. Dat zijn veel kleine puntjes.

Elke pixel kan slechts één kleur tegelijk zijn. Omdat ze echter zo klein zijn, mengen pixels zich vaak samen om verschillende tinten en overvloeiingen van kleuren te vormen. Het aantal kleuren dat elke pixel kan worden bepaald door het aantal bits dat wordt gebruikt om het weer te geven. Met 8-bits kleur kunnen bijvoorbeeld 2 tot de 8e of 256 kleuren worden weergegeven. Op deze kleurdiepte ziet u misschien "korreligheid" of gevlekte kleuren wanneer de ene kleur overgaat in de andere. Bij 16, 24 en 32-bit kleurdiepten is de kleurovervloeiing echter vloeiend en, tenzij u een soort extra-sensorisch zichtvermogen heeft, zou u geen korreligheid moeten zien.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Pixel. Het verklaart in computerterminologie wat Pixel betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Pixeldefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.