Home : Softwarevoorwaarden : Tekst zonder opmaak

Plain Text

Tekstdocumenten zijn er in twee smaken - rijke text en platte tekst. Tekst, zoals u misschien al geraden heeft, is vrij duidelijk. Het ondersteunt standaard ASCII tekens, inclusief cijfers, symbolen en spaties, maar ondersteunt geen enkele tekstopmaak. Daarom kunt u geen vetgedrukte, cursieve of onderstreepte stijlen toepassen en kunt u geen verschillende stijlen gebruiken fonts of lettergroottes in een gewoon tekstdocument.

Omdat platte tekst geen informatie over tekstgroottes of stijlen bevat, is dit de meest efficiënte manier om tekst op te slaan. Documenten met gewone tekst nemen vaak minder dan de helft in beslag van rich text-documenten met hetzelfde aantal tekens. Dit is waarom logboek bestanden, die een "logboek" bevatten van gegevens die zijn gegenereerd door een programma, worden meestal opgeslagen in een tekst zonder opmaak.

U kunt een eenvoudige teksteditor zoals Kladblok of WordPad (voor Windows) of TextEdit (voor Mac) gebruiken om een ​​document met platte tekst te maken. anders tekstverwerking programma's kunnen ook gewone tekstdocumenten maken, maar mogelijk moet u de 'Opslaan als..."en kies de optie voor platte tekst bij het opslaan van het bestand. Houd er rekening mee dat als u een rich text-document wijzigt in een bestand met platte tekst, u de opmaak van de tekst verliest.

Omdat het converteren van rich text naar platte tekst de tekstopmaak verwijdert, kan dit proces worden gebruikt om alle stijlen van opgemaakte tekst te verwijderen. Als u bijvoorbeeld Windows gebruikt, kunt u dat kopiëren tekst uit een opgemaakt document en pasta in Kladblok, dat alleen platte tekst ondersteunt. Als u de tekst kopieert die u zojuist in Kladblok hebt geplakt, wordt de niet-opgemaakte tekst naar uw gekopieerd klembord. De volgende keer dat u de tekst plakt, wordt deze als platte tekst geplakt. Als u een Mac gebruikt, kunt u hetzelfde doen met TextEdit, maar omdat het programma rich text ondersteunt, moet u selecteren Opmaak → Tekst zonder opmaak maken na het plakken van de tekst in het programma.

Bestandsextensie: .TXT

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van platte tekst. Het verklaart in computerterminologie wat gewone tekst betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van platte tekst nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.