PNG
PNG, dat "ping" of "PNG" kan worden genoemd, is een gecomprimeerd rasterafbeelding formaat. Het wordt vaak op internet gebruikt en is ook een populaire keuze voor toepassing graphics.
Het PNG-formaat werd geïntroduceerd in 1994, na de GIF en JPEG formaten waren er al enkele jaren. Daarom bevat PNG veel van de voordelen van beide formaten. Gebruik bijvoorbeeld PNG-afbeeldingen verliesvrije compressie zoals GIF-bestanden, dus ze hebben geen vervaging of andere artefacten die kunnen verschijnen in JPEG-afbeeldingen. Het PNG-formaat ondersteunt ook 24-bit kleuren zoals het JPEG-formaat, dus een PNG-afbeelding kan meer dan 16 miljoen kleuren bevatten. Dit is een aanzienlijk verschil tussen GIF en PNG, aangezien GIF-afbeeldingen maximaal 256 kleuren kunnen bevatten.
In tegenstelling tot de JPEG- en GIF-indelingen ondersteunt de PNG-indeling een alfakanaal of de "RGBA" -kleurruimte. Het alfakanaal wordt toegevoegd aan de drie standaard kleurkanalen (rood, groen en blauw, of RGB) en biedt 256 transparantieniveaus. JPEG-afbeeldingen ondersteunen geen transparante pixels en GIF-afbeeldingen ondersteunen alleen volledig transparante (niet gedeeltelijk ondoorzichtige) pixels. Daarom kunnen webontwikkelaars en pictogramontwerpers dankzij het PNG-formaat een afbeelding vervagen tot een transparante achtergrond in plaats van een specifieke kleur. Een PNG met een alfakanaal kan op elke gekleurde achtergrond worden geplaatst en zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden, zelfs langs de randen.
Hoewel het PNG-beeldformaat vele voordelen heeft, is het niet voor alle doeleinden geschikt. Digitale foto's worden bijvoorbeeld meestal nog steeds opgeslagen als JPEG's, omdat PNG's veel meer schijfruimte in beslag nemen. GIF's worden nog steeds gebruikt voor animaties, omdat PNG-afbeeldingen niet kunnen worden geanimeerd. Bovendien worden GIF's sindsdien nog steeds op veel websites gebruikt browsers bood pas recent volledige ondersteuning voor het PNG-formaat. Nu de meeste browsers en beeldbewerkingsprogramma's PNG's ondersteunen, is het echter populair geworden bestandsformaat voor webontwikkelaars en grafische artiesten.
Bestandsextensie: PNG