Home : Hardware voorwaarden : Processordefinitie

Gegevensverwerker

Een processor of "microprocessor" is een kleine chip die zich daarin bevindt computers en andere elektronische apparaten. De basistaak is om te ontvangen invoer en zorg voor het juiste uitgang. Hoewel dit misschien een eenvoudige taak lijkt, kunnen moderne processors triljoenen berekeningen per seconde verwerken.

De centrale processor van een computer wordt ook wel de CPUof "centrale verwerkingseenheid". Deze processor verwerkt alle basissysteeminstructies, zoals verwerking muis en toetsenbord invoer en actief toepassingen. Meest desktop computers bevatten een CPU ontwikkeld door Intel of AMD, die beide de x86 processor architectuur. Mobiele apparaten, zoals laptops en tabletten kunnen Intel- en AMD-CPU's gebruiken, maar kunnen ook specifieke mobiele processors gebruiken die zijn ontwikkeld door bedrijven zoals ARM of Apple.

Moderne CPU's bevatten vaak meerdere verwerkingskernen, die samenwerken om instructies te verwerken. Hoewel deze 'kernen' in één fysieke eenheid zitten, zijn ze in feite individuele processors. In feite, als u de prestaties van uw computer bekijkt met een systeemmonitoring utility als Windows Taakbeheer (Windows) of Activity Monitor (Mac OS X) ziet u afzonderlijke grafieken voor elke processor. Processors met twee kernen worden genoemd dual-core processors, terwijl die met vier cores worden genoemd quad-core processors. Sommige high-end werkstations bevatten meerdere CPU's met meerdere cores, waardoor een enkele machine acht, twaalf of zelfs meer processorkernen kan hebben.

Naast de centrale verwerkingseenheid bevatten de meeste desktop- en laptopcomputers ook een GPU. Deze processor is specifiek ontworpen voor het weergeven van afbeeldingen die worden uitgevoerd op een controleren. Desktopcomputers hebben vaak een videokaart die de GPU bevat, terwijl mobiele apparaten meestal een grafische chip bevatten die is geïntegreerd in de moederbord. Door afzonderlijke processors te gebruiken voor systeem- en grafische verwerking, kunnen computers grafisch intensieve toepassingen efficiënter verwerken.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Processor. Het verklaart in computerterminologie wat Processor betekent en is een van de vele hardwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze processordefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.