Home : Softwarevoorwaarden : Programma definitie

Programma

Programma is een veel voorkomende computerterm die zowel als zelfstandig naamwoord als als werkwoord kan worden gebruikt. Een programma (zelfstandig naamwoord) is uitvoerbaar software die op een computer draait. Het is vergelijkbaar met een script, maar is vaak veel groter en vereist geen scripting engine om te draaien. In plaats daarvan bestaat een programma uit gecompileerd code die rechtstreeks vanaf de computer kan worden uitgevoerd besturingssysteem.

Voorbeelden van programma's zijn onder meer web browsers, tekstverwerkers, e-mailclients, videogames en systeemhulpprogramma's. Deze programma's worden vaak genoemd toepassingen, die synoniem kan worden gebruikt met 'softwareprogramma's'. Op Windows hebben programma's meestal een . EXE bestandsextensie, terwijl Macintosh-programma's een hebben .app uitbreiding.

Wanneer "programma" als werkwoord wordt gebruikt, betekent dit dat een softwareprogramma moet worden gemaakt. Programmeurs maken bijvoorbeeld programma's door code te schrijven die de computer instrueert wat te doen. De functies en opdrachten die door de programmeur zijn geschreven, worden gezamenlijk aangeduid als broncode. Wanneer de code is voltooid, worden het broncodebestand of -bestanden gecompileerd in een uitvoerbaar programma.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Programma. Het verklaart in computerterminologie wat Programma betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze programmadefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.