Home : Softwarevoorwaarden : Programming Language Definition

Programmeertaal

Een programmeertaal is een set opdrachten, instructies en andere syntaxis gebruiken om software te maken programma. Talen die programmeurs gebruiken om code te schrijven worden "talen op hoog niveau" genoemd. Deze code kan worden gecompileerd in een "taal op laag niveau", die rechtstreeks wordt herkend door de computerhardware.

Talen op hoog niveau zijn ontworpen om gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Hiermee kunnen programmeurs schrijven broncode op een natuurlijke manier, met behulp van logische woorden en symbolen. Bijvoorbeeld gereserveerde woorden zoals functie, terwijl, ifbeheren en anders worden gebruikt in de meeste belangrijke programmeertalen. Symbolen zoals <, >, ==beheren en != zijn veel voorkomende operatoren. Veel talen op hoog niveau zijn vergelijkbaar genoeg zodat programmeurs gemakkelijk broncode kunnen begrijpen die in meerdere talen is geschreven.

Voorbeelden van talen op hoog niveau zijn C + +, Java, Perlbeheren en PHP. Talen zoals C ++ en Java worden "gecompileerde talen" genoemd, aangezien de broncode eerst moet zijn gecompileerd om te rennen. Talen zoals Perl en PHP worden "geïnterpreteerde talen" genoemd omdat de broncode door een tolk zonder te worden gecompileerd. Over het algemeen worden gecompileerde talen gebruikt om software te maken toepassingen, terwijl geïnterpreteerde talen worden gebruikt voor hardlopen scripts, zoals die worden gebruikt om inhoud voor te genereren dynamische websites.

Lage talen omvatten assemblage- en machinetalen. Een montagetaal bevat een lijst met basisinstructies en is veel moeilijker te lezen dan een taal op hoog niveau. In zeldzame gevallen kan een programmeur besluiten een basisprogramma in een assembleertaal te coderen om ervoor te zorgen dat het zo efficiënt mogelijk werkt. Een assembler kan worden gebruikt om de assemblagecode te vertalen in machinecode. De machinecode of machinetaal bevat een reeks binair codes die direct worden begrepen door die van een computer CPU. Onnodig te zeggen dat machinetaal niet is ontworpen om door mensen te worden gelezen.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van programmeertaal. Het verklaart in computerterminologie wat programmeertaal betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze programmeertaaldefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.