Home : Hardware voorwaarden : RAM-definitie

RAM

Staat voor "Random Access Memory" en wordt uitgesproken als "ram". RAM is een veel voorkomende hardware component gevonden in elektronische apparaten, inclusief desktop computers, laptops, tablettenbeheren en smartphones. Op computers kan RAM worden geïnstalleerd als geheugenmodules, zoals DIMM's of (SO-DIMM's sodimm). Op tablets en smartphones is RAM meestal geïntegreerd in het apparaat en kan het niet worden verwijderd.

De hoeveelheid RAM in een apparaat bepaalt hoeveel geheugen de besturingssysteem open toepassingen kan gebruiken. Wanneer een apparaat voldoende RAM heeft, kunnen meerdere programma's tegelijkertijd worden uitgevoerd zonder enige vertraging. Wanneer een apparaat bijna 100% van het beschikbare RAM gebruikt, moet het geheugen worden gewisseld tussen toepassingen, wat een merkbare vertraging kan veroorzaken. Daarom is het toevoegen van RAM of het kopen van een apparaat met meer RAM een van de beste manieren om de prestaties te verbeteren.

"RAM" en "geheugen" kunnen door elkaar worden gebruikt. Een computer met 16 GB RAM heeft bijvoorbeeld 16 gigabytes van geheugen. Dit is anders dan opslagcapaciteit, wat verwijst naar hoeveel schijfruimte het apparaat heeft HDD or SSD zorgt voor het opslaan van bestanden.

Systeemgeheugen wordt beschouwd als "vluchtig" geheugen omdat het alleen wordt opgeslagen datum terwijl een apparaat is ingeschakeld. Wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld, worden gegevens die zijn opgeslagen in het RAM gewist. Wanneer het apparaat opnieuw wordt opgestart, laden het besturingssysteem en de applicaties nieuwe gegevens in het systeemgeheugen. Dit is de reden waarom het herstarten van een computer vaak problemen oplost.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van RAM. Het verklaart in computerterminologie wat RAM betekent en is een van de vele hardwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze RAM-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.