Home : file Formats : Raster grafische definitie

Rasterafbeelding

De meeste afbeeldingen die u op uw computerscherm ziet, zijn rasterafbeeldingen. Foto's op internet en foto's die u importeert van uw digitale camera zijn rasterafbeeldingen. Ze bestaan ​​uit een raster van pixels, meestal een bitmap genoemd. Hoe groter de afbeelding, des te meer schijfruimte het afbeeldingsbestand zal innemen. Een afbeelding van 640 x 480 vereist bijvoorbeeld dat informatie wordt opgeslagen voor 307,200 pixels, terwijl een afbeelding van 3072 x 2048 (van een digitale camera van 6.3 Megapixel) informatie moet opslaan voor maar liefst 6,291,456 pixels.

Omdat rasterafbeeldingen zoveel informatie moeten opslaan, vereisen grote bitmaps grote bestandsgroottes. Gelukkig zijn er verschillende algoritmen voor beeldcompressie die zijn ontwikkeld om deze bestandsgroottes te verminderen. JPEG en GIF zijn de meest gebruikelijke gecomprimeerde afbeeldingsindelingen op het web, maar er zijn verschillende andere soorten beeldcompressie beschikbaar.

Rasterafbeeldingen kunnen doorgaans worden verkleind zonder kwaliteitsverlies, maar door het vergroten van een bitmapafbeelding ziet het er blokachtig en "korrelig" uit. Om deze reden, vectorafbeeldingen worden vaak gebruikt voor bepaalde afbeeldingen, zoals bedrijfslogo's, die moeten worden geschaald naar verschillende formaten.

Bestandsextensies: . BMP, . TIF, GIF, . JPG

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Raster Graphic. Het legt in computerterminologie uit wat Raster Graphic betekent en is een van de vele bestandsformaten in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van Raster Graphic nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.