Home : Technische termen : Real-time definitie

Real-Time

Wanneer een gebeurtenis of functie onmiddellijk wordt verwerkt, wordt gezegd dat deze in realtime plaatsvindt. Zeggen dat iets in realtime plaatsvindt, is hetzelfde als zeggen dat het 'live' of 'on-the-fly' gebeurt. De grafische afbeeldingen in een 3D-actiespel worden bijvoorbeeld in realtime weergegeven door de computer videokaart. Dit betekent dat de afbeeldingen zo snel worden bijgewerkt dat de gebruiker geen merkbare vertraging ondervindt. Hoewel sommige computersystemen mogelijk meer frames per seconde kunnen weergeven dan andere systemen, worden de afbeeldingen nog steeds in realtime verwerkt.

Hoewel videogames vaak realtime rendering vereisen, worden niet alle afbeeldingen in realtime weergegeven. Sommige complexe 3D-modellen en animaties die voor films zijn gemaakt, worden bijvoorbeeld niet in realtime weergegeven, maar in plaats daarvan vooraf op een computersysteem zodat ze in realtime kunnen worden afgespeeld. Naarmate grafische kaarten steeds sneller worden, kunnen ze sommige 3D-animaties in realtime weergeven die eerder vooraf moesten worden weergegeven.

Real-time beschrijft ook de weg streaming media wordt verwerkt. In plaats van te wachten tot een bestand volledig is gedownload, wordt de informatie afgespeeld terwijl deze wordt gedownload. Hierdoor kunnen nieuwsuitzendingen, geluidsclips en andere streaming audio- en videogegevens live worden afgespeeld vanaf internet. Dankzij realtime verwerking hebben mensen toegang tot informatie zonder erop te wachten. Dit is een belangrijk voordeel omdat tegenwoordig alles wat langer duurt dan 5 seconden lang lijkt.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Real-Time. Het legt in computerterminologie uit wat Real-Time betekent en een van de vele technische termen is in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Real-Time definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.