Home : Technische termen : Resolutie definitie

Resolutie

Resolutie meet het aantal pixels een digitaal afbeelding of weergave. Het wordt gedefinieerd als breedte bij hoogte, of W x H, waarbij W het aantal horizontale pixels is en H het aantal verticale pixels is. Bijvoorbeeld de resolutie van een HDTV is 1920 x 1080.

Beeldresolutie

Een digitale foto van 3,088 pixels breed bij 2,320 pixels heeft een resolutie van 3088 × 2320. Door deze getallen te vermenigvuldigen, worden 7,164,160 pixels in totaal geproduceerd. Aangezien de foto iets meer dan zeven miljoen pixels bevat, wordt deze beschouwd als een "7 megapixel"afbeelding. Digitale camera resolutie wordt vaak gemeten in megapixels, wat gewoon een andere manier is om de beeldresolutie uit te drukken.

"Resolutie" wordt vaak synoniem gebruikt met "grootte" bij het beschrijven van de afmetingen van een digitaal beeld. De term "grootte" kan echter een beetje dubbelzinnig zijn, omdat deze kan verwijzen naar de filet grootte van de afbeelding of de afmetingen ervan. Daarom is het het beste om "resolutie" te gebruiken bij het beschrijven van de afmetingen van een digitaal beeld.

Beeldschermresolutie

elk controleren en scherm heeft een specifieke resolutie. Zoals hierboven vermeld, heeft een HD-scherm een ​​resolutie van 1920 x 1080 pixels. EEN 4K scherm heeft twee keer de resolutie van HD, of 3840 x 2160 pixels. Het wordt "4K" genoemd omdat het scherm horizontaal bijna 4,000 pixels groot is. Het totale aantal pixels in een 4K-scherm is 8,294,400, of iets meer dan acht megapixels.

Monitorresolutie bepaalt hoeveel pixels een scherm kan weergeven, maar het beschrijft niet hoe fijn het beeld is. Een 27 "iMac 5K-scherm heeft bijvoorbeeld een resolutie van 5120 x 2880, terwijl een oudere 27" Apple Bliksemflits Display heeft exact de helft van de resolutie van 2560 x 1440. Aangezien de 27 "iMac dezelfde fysieke grootte heeft als het Thunderbolt Display maar twee keer de resolutie heeft, heeft het twee keer de pixeldichtheid, gemeten in pixels per inch, of PPI.

NOTITIE: In tegenstelling tot monitorresolutie is de resolutie van een printer of scanner analoog aan pixeldichtheid in plaats van totale pixels. Printer- en scannerresolutie wordt gemeten in dots per inch, of DPI.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Resolutie. Het verklaart in computerterminologie wat Resolutie betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze resolutiedefinitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.