Home : Hardware voorwaarden : SSD-definitie

SSD

Staat voor "Solid State Drive". Een SSD is een soort massa opslagapparaat vergelijkbaar met een harde schijf (HDD). Het ondersteunt het lezen en schrijven van gegevens en houdt opgeslagen gegevens in een permanente toestand, zelfs zonder stroom. Interne SSD's maken verbinding met een computer zoals een harde schijf, met behulp van standaard IDE or SATA verbindingen.

Hoewel SSD's dezelfde functie hebben als harde schijven, zijn hun interne componenten veel verschillend. In tegenstelling tot harde schijven hebben SSD's geen bewegende delen (daarom worden ze genoemd vaste toestand drives). In plaats van gegevens op magnetische platen op te slaan, slaan SSD's gegevens op met behulp van Flash-geheugen. Omdat SSD's geen bewegende delen hebben, hoeven ze niet te "draaien" in een slaapstand en hoeven ze geen schijfkop naar verschillende delen van de schijf te verplaatsen om toegang te krijgen tot gegevens. Daarom hebben SSD's sneller toegang tot gegevens dan HDD's.

SSD's hebben ook verschillende andere voordelen ten opzichte van harde schijven. De leesprestaties van een harde schijf nemen bijvoorbeeld af wanneer gegevens gefragmenteerd raken of worden opgesplitst in meerdere locaties op de schijf. De leesprestaties van een SSD nemen niet af op basis van waar gegevens op de schijf zijn opgeslagen. daarom defragmenteren een SSD is niet nodig. Aangezien SSD's gegevens niet magnetisch opslaan, zijn ze niet gevoelig voor gegevensverlies door sterke magnetische velden in de directe nabijheid van de schijf. Omdat SSD's geen bewegende delen hebben, is er bovendien veel minder kans op een mechanische storing. SSD's zijn ook lichter, stiller en gebruiken minder stroom dan harde schijven. Daarom zijn SSD's een populaire keuze geworden laptop computers.

Hoewel SSD's veel voordelen hebben ten opzichte van HDD's, hebben ze ook enkele nadelen. Omdat de SSD-technologie veel nieuwer is dan de traditionele harde schijf-technologie, is de prijs van SSD's aanzienlijk hoger. Vanaf begin 2011 kosten SSD's ongeveer 10 keer zoveel per gigabyte als een harde schijf. Daarom hebben de meeste SSD-schijven die tegenwoordig worden verkocht veel kleinere capaciteiten dan vergelijkbare harde schijven. Ze hebben ook een beperkt aantal of schrijfcycli, waardoor hun prestaties na verloop van tijd kunnen verslechteren. Gelukkig hebben nieuwere SSD's een verbeterde betrouwbaarheid en moeten ze enkele jaren meegaan voordat een vermindering van de prestaties merkbaar is. Naarmate de SSD-technologie verbetert en de prijzen blijven dalen, is het waarschijnlijk dat solid-state schijven voor de meeste doeleinden harde schijven zullen gaan vervangen.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van SSD. Het verklaart in computerterminologie wat SSD betekent en is een van de vele hardwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze SSD-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.