Home : Hardware voorwaarden : Definitie opslagapparaat

Opslagapparaat

Een computeropslagapparaat is elk type hardware dat gegevens opslaat. Het meest voorkomende type opslagapparaat, dat bijna alle computers hebben, is een harde schijf. De primaire harde schijf van de computer slaat het besturingssysteem, de applicaties en bestanden en mappen op voor gebruikers van de computer.

Hoewel de harde schijf de meest alomtegenwoordige van alle opslagapparaten is, zijn er ook verschillende andere typen gebruikelijk. Flash-geheugen apparaten, zoals USB-sleutelhangeraandrijvingen en iPod nanos zijn populaire manieren om gegevens op te slaan in een klein, mobiel formaat. Andere soorten flash-geheugen, zoals compacte flits en SD kaarten zijn populaire manieren om afbeeldingen op te slaan die zijn gemaakt met digitale camera's.

Externe harde schijven die verbinding maken via Firewire en USB komen ook vaak voor. Dit soort schijven wordt vaak gebruikt voor het maken van back-ups van interne harde schijven, het opslaan van video- of fotobibliotheken of voor het eenvoudig toevoegen van extra opslag. Ten slotte zijn tapedrives, die tape-rollen gebruiken om gegevens op te slaan, een ander type opslagapparaat en worden meestal gebruikt voor het maken van een back-up van gegevens.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van opslagapparaat. Het verklaart in computerterminologie wat Opslagapparaat betekent en is een van de vele hardwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van opslagapparaat nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.