Home : Technische termen : Definitie gebruikersinterface

User Interface

Een gebruikersinterface, ook wel een "UI" of gewoon een "interface" genoemd, is het middel waarmee een persoon software bestuurt toepassing of hardware-apparaat. Een goede gebruikersinterface biedt een "gebruikersvriendelijke" ervaring, waardoor de gebruiker op een natuurlijke en intuïtieve manier met de software of hardware kan communiceren.

Bijna alle softwareprogramma's hebben een grafische gebruikersinterface, of GUI. Dit betekent dat het programma grafische bedieningselementen bevat die de gebruiker met een muis of toetsenbord kan selecteren. Een typische GUI van een softwareprogramma omvat een menubalk, toolbar, ruiten, knoppen en andere bedieningselementen. De besturingssystemen Macintosh en Windows hebben verschillende gebruikersinterfaces, maar ze delen veel van dezelfde elementen, zoals een desktop, vensters, pictogrammen, enz. Deze gemeenschappelijke elementen maken het voor mensen mogelijk om beide besturingssystemen te gebruiken zonder de interface opnieuw te moeten leren. Evenzo, programma's zoals tekstverwerkers en web browsers hebben allemaal vrij vergelijkbare interfaces, die een consistente gebruikerservaring bieden voor meerdere programma's.

bridge hardware apparaten hebben ook een gebruikersinterface, hoewel deze meestal niet zo complex is als een software koppel. Een gebruikelijk voorbeeld van een hardware-apparaat met een gebruikersinterface is een afstandsbediening. Een typische tv-afstandsbediening heeft een numeriek toetsenblok, volume- en kanaalknoppen, dempings- en aan / uit-knoppen, een ingangskeuzeschakelaar en andere knoppen die verschillende functies uitvoeren. Deze set knoppen en de manier waarop ze op de controller zijn ingedeeld, vormen de gebruikersinterface. Andere apparaten, zoals digitale camera's, audiomixers en stereosystemen hebben ook een gebruikersinterface.

Hoewel gebruikersinterfaces voor beide hardware of software kunnen worden ontworpen, zijn de meeste een combinatie van beide. Als u bijvoorbeeld een softwareprogramma wilt besturen, moet u meestal een toetsenbord en muis, die elk hun eigen gebruikersinterface hebben. Om een ​​digitale camera te bedienen, moet u mogelijk ook door de schermmenu's navigeren, wat een software-interface is. Ongeacht de toepassing is het doel van een goede gebruikersinterface gebruiksvriendelijk te zijn. We weten tenslotte allemaal hoe frustrerend het kan zijn om een ​​apparaat te gebruiken dat niet werkt zoals we willen.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Gebruikersinterface. Het verklaart in computerterminologie wat Gebruikersinterface betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van de gebruikersinterface nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.