Home : Technische termen : Vectordefinitie

vector

Wiskundig is een vector een hoeveelheid, gedefinieerd door zowel grootte als richting. Een vector kan bijvoorbeeld worden geïllustreerd door een pijl van 1 inch die naar een hoek van 30 graden wijst. Een andere vector kan 2.5 inch zijn en wijzen op een hoek van 160 graden. In de computerwereld worden vectoren gebruikt om paden in bepaalde soorten afbeeldingen te definiëren, zoals EPS-bestanden en Adobe Illustrator-documenten. Deze afbeeldingen worden vaak genoemd vectorafbeeldingen omdat ze bestaan ​​uit vectoren of paden in plaats van stippen. Vectorafbeeldingen kunnen groter of kleiner worden geschaald zonder kwaliteit te verliezen.

In de informatica kan een vector verwijzen naar een type van één dimensie reeks. Een vector genaamd "fibonacci" die de eerste zes waarden van de Fibonacci-reeks opslaat, zou bijvoorbeeld als volgt worden gedefinieerd:

fibonacci [0] = 0, fibonacci [1] = 1, fibonacci [2] = 1, fibonacci [3] = 2, fibonacci [4] = 3, fibonacci [5] = 5

Vectoren zijn vergelijkbaar met arrays, maar in tegenstelling tot arrays gebruiken vectoren hun eigen geheugen beheersmechanismen. Arrays zijn beperkt tot de geheugenstructuur die wordt geleverd door de programmeertaal waarin ze worden gemaakt, meestal een stapel genoemd. Vectoren hebben een meer dynamische structuur, vaak een hoop genoemd, waardoor ze meer flexibiliteit hebben in de manier waarop ze geheugen gebruiken. Hoewel een array een statische hoeveelheid geheugen gebruikt, kan het geheugen dat door de vector wordt gebruikt, worden verhoogd of verlaagd wanneer elementen aan de vector worden toegevoegd of verwijderd.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Vector. Het verklaart in computerterminologie wat Vector betekent en is een van de vele technische termen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Vector-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.