Home : file Formats : Vector grafische definitie

Vectorafbeelding

In tegenstelling tot JPEG's, GIF's en BMP-afbeeldingen bestaan ​​vectorafbeeldingen niet uit een raster van pixels. In plaats daarvan bestaan ​​vectorafbeeldingen uit paden, die worden gedefinieerd door een begin- en eindpunt, samen met andere punten, curven en hoeken langs de weg. Een pad kan een lijn, een vierkant, een driehoek of een ronde vorm zijn. Deze paden kunnen worden gebruikt om eenvoudige tekeningen of complexe diagrammen te maken. Paden worden zelfs gebruikt om de tekens van een specifiek te definiëren lettertypes.

Omdat op vectoren gebaseerde afbeeldingen niet uit een specifiek aantal punten bestaan, kunnen ze worden geschaald naar een groter formaat en verliezen ze geen enkele beeldkwaliteit. Als je een opblaast rasterafbeelding, het ziet er blokkerig uit of 'pixelvormig'. Wanneer u een vectorafbeelding opblaast, blijven de randen van elk object in de afbeelding glad en schoon. Dit maakt vectorafbeeldingen ideaal voor logo's, die klein genoeg kunnen zijn om op een visitekaartje te verschijnen, maar ook kunnen worden geschaald om een ​​billboard te vullen. Veel voorkomende soorten vectorafbeeldingen zijn Adobe Illustrator, Macromedia Freehand en EPS-bestanden. Veel Flash-animaties gebruiken ook vectorafbeeldingen, omdat ze beter schalen en doorgaans minder ruimte in beslag nemen dan bitmapafbeeldingen.

Bestandsextensies: .AI, .EPS, .SVG, .DRW

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Vectorafbeelding. Het verklaart in computerterminologie wat Vector Graphic betekent en is een van de vele bestandsformaten in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Vector Grafische definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.